Na 16 – 18 kusů
Kakaové madlenky
80 g rozpuštěného a lehce zchladlého másla
10 g rostlinného oleje
2 vejce pokojové teploty
100 g cukru
8 g vanilkového cukru
Čtvrt lžičky mleté skořice
Špetka muškátového oříšku
80 g hladké mouky
18 g kakaa
3 g prášku do pečiva
Špetka soli
Vyšlehejte do pěny vejce, cukry a vanilkový extrakt. Ruční metlou vmíchejte máslo s olejem. Zhruba na třikrát vmíchejte mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva, kořením a solí. Přikryjte potravinovou fólií na dotyk a nechte v lednici vychladit 4 hodiny.
Silikonovou formu na madlenky lehce pomašlujte rostlinným olejem (není nutné, ale pomůže to snadnějšímu vyloupnutí). Troubu rozehřejte na 220° C. Těsto přesuňte do zdobícího sáčku a plňte silikonové formičky na madlenky do cca 2/3. Těsto je hutnější, tedy rozhodně nečekejte, že těsto půjde do formiček nalít. Proto pomůže zdobicí sáček (rovnoměrné nanesení těsta). Snižte teplotu na 190°, vložte do trouby a pečte 12 minut. Nechte chvíli ve formičkách chladnout a pak opatrně vyjměte a nechce zcela vychladnout na mřížce.
Náplň dulce de leche
1 x karamelové Salko
Sůl dle chuti (já jsem dala cca čtvrt lžičky)
Karamelové salko dejte do misky a v mikrovlnné troubě nechte lehce ohřát, aby byla konzistence tekutější. Vmíchejte sůl a náplň dejte do zdobicího sáčku s kulatou špičkou (nebo jen ustřihněte špičku sáčku).
Dokončení madlenek
Pomocí kovové zdobicí špičky udělejte v bříšku madlenek otvor, do kterého následně vtlačíte připravenou náplň.
Čokoládová krusta:
250 g čokolády dle vaší volby (na fotkách vidíte použitou kombinaci hořké a pomerančové čokolády – lze pořídit v cukrářských potřebách, jde o Callebaut čokoládu)
Čokoládu temperujte podle návodu zde.
Do čistých formiček na madlenky lžičkou naneste do cca třetiny výšky temperovanou čokoládu. Ihned poté do každé formičky vložte upečenou, vychladlou a naplněnou madlenku a lehce zatlačte. Madlenka vytlačí čokoládu po celém povrchu (či dnu formičky). Formičky dejte na cca hodinu do lednice. Opatrně madlenky vyloupněte. Zkuste nejprve jednu. Správně temperovaná čokoláda by měla být po hodině s jistotou zcela tuhá a po vyloupnutí lesklá. Pokud čokoláda ještě lepí a při vyloupnutí se poruší povrch, nechte v lednici ostatní ještě déle.
Pokud nechcete temperovat čokoládu, můžete zvolit jednodušší a také moc dobrou variantu s čokoládovou polevou.
Varianta s polevou:
150 g směsi hořké a mléčné čokolády nasekané nebo v peckách
9 g olivového oleje
Nad vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s olejem. Nechte vychladit tak, aby poleva byla stále tekutá, ale už pomalu začala tuhnout (lehce nad pokojovou teplotu). Madlenky v ní polomáčejte.