S čím jiným párovat lahodnou ledovou cold brew kávu s yuzu a tonikem, než s něčím sladkým, osvěžujícím
Na dortovou formu o průměru 24 cm
Suroviny na spodní část:
190 g dětských piškotů
400 g kompotovaných broskví (včetně šťávy)
8 plátků želatiny (Dr. Oetker)
3 vanilkové cukry
220 g mučenkového nápojového koncentrátu (Maracuja s medem dodávaná společností Yuzu s.r.o. dostupná na řadě míst, např. zde https://yuzu.cz/produkt/maracuja-1000-g/)
750 g zakysané smetany 15%
250 g tučného tvarohu
200 g smetany na šlehání 40%
200 g lučiny
Suroviny na svrchní želé vrstvu:
330 g nadrobno pokrájených vypeckovaných meruněk
80 g Yuzu nápojového koncentrátu s medem (https://yuzu.cz/produkt/yuzu-550-g/)
4 plátky želatiny
1 vanilkový cukr
50g vody
Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 24 cm. Dno vyložíme pečicím papírem a vysypeme na něj piškoty. Ty prokapeme šťávou z kompotovaných broskví.
Namočíme želatinu na spodní vrstvu do studené vody. V míse prošleháme zakysanou smetanu s tvarohem a lučinou. Zašleháme vanilkový cukr. Smetanu ohřejeme téměř k bodu varu a vmícháme změklou a vyždímanou želatinu. Následně smetanu s želatinou vmícháme do dortové hmoty a metličkou vmícháme maracujový koncentrát. Vlijeme na piškoty, uhladíme povrch a dáme na několik hodin nebo do druhého dne zatuhnout do lednice.
Na želé vrstvu namočíme želatinu do studené vody. V rendlíku prohřejeme meruňky s vodou a cukrem do mírného změknutí. Vmícháme yuzu hmotu, lehce prohřejeme. Odstavíme a vmícháme vyždímanou změklou želatinu. Necháme v lednici lehce vychladit za občasného promíchání (musí být stále teplé a tekuté). Nalijeme na připravenou tuhou bílou vrstvu a opět necháme zatuhnout.
Podávat můžete s našlehanou šlehačkou a jedlými květy (na fotkách je sléz maurský ze zahrádky).