Suroviny:
600g hladké mouky
300g třtinového krupicového cukru
150g krupicového cukru
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku
2 lžíce kakaa holandského typu
½ l podmáslí nebo kefíru pokojové teploty
¼ l oleje
1 vejce pokojové teploty
Další variantní vylepšující suroviny – nasekané ořechy, mandle, čerstvé nebo mražené bobulové ovoce, rozinky (suché nebo předem namočené v rumu). Já jsem použila pro perník na fotkách mražené třešně a nasekanou směs různých ořechů.
Světlá poleva:
80g hořké čokolády (56-70%)
120g kvalitní mléčné čokolády
150g smetany ke šlehání (min. 33%)
Tmavá poleva:
70g hořké čokolády
70g smetany ke šlehání (min. 33%)
Troubu předehřejeme na 175˚C (spodní a horní ohřev). Připravte si hlubší plech standardní velikosti (já jsem celou dávku těsta rozdělila do dvou čtvercových malých plechů o rozměrech 20 x 20 cm) a vyložte jej pečícím papírem nebo řádně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, nebo kakaem nebo kokosem (ovlivní chuť perníku, samozřejmě).
Nejprve v hluboké míse (ideálně v robotu s plochým nástavcem) smíchejte sypké suroviny a pak přilijte podmáslí, olej a vejce. Pořádně promíchejte.
Chcete-li přidat do těsta nasekané ořechy nebo sušené nebo čerstvé ovoce, teď je správná chvíle – zamíchejte jemně stěrkou do těsta. Nalijte na připravený plech.
Pokud přidáváte mražené ovoce, nalijte nejprve těsto na plech a teprve poté na povrch nasypejte mražené ovoce (klesne do těsta při pečení).
Pečeme cca 50 – 60 minut na střední příčce trouby. Po 50 minutách kontrolujte špejlovým testem (pokud zapíchnete špejli doprostřed plechu, musíte ji vytáhnout suchou nebo max. s drobečky, nikoli od ještě nedopečeného vlhkého těsta).
Necháme vychladnout.
Na obě čokoládové polevy si nalámeme čokoládu do dvou samostatných misek na menší kousky (pokud použijete čokoládové čočky, nemusíte lámat nebo sekat). Smetanu nalijeme do dvou rendlíků (na světlou a tmavou polevu zvlášť) a necháme na sporáku dojít k varu. Pak vlijeme na nalámanou čokoládu, necháme minutu stát bez míchání a následně rozmícháme do úplného rozpuštění (poleva bude hladká, krásně hladká a sametová). Pokud by zůstaly v polevě nerozpuštěné kousky, směs nahřejeme horkým fénem nebo nahřejeme v mikrovlnce v časových úsecích max. po 15 vteřinách.
Polevu necháme za občasného promíchání trochu ztuhnout do řidší krémové konzistence (neměla by být úplně tekutá, aby z perníku zbytečně nestekla).
Na perník neneseme nejprve světlejší polevu a hned poté lžící naneseme ostrůvky tmavé polevy a špejlí tmavou polevu rozkreslíme do světlé.