Těsto (na cca 20ks):
115 g nasekané hořké čokolády (A) + 50g nasekané hořké čokolády (B)
115 g másla
280 g hladké mouky
300g třtinového krupicového cukru
¼ lžičky soli
180g podmáslí nebo kefíru pokojové teploty
1 a ½ lžičky sody
2 vejce pokojové teploty
Višně vypeckované a ideálně v nálevu (lze použít i čerstvé nebo mražené – cca 40 kusů, podle velikosti)
Čokoládový krém (ganache)
250g nasekané hořké čokolády (C)
240g smetany ke šlehání s alespoň 33% tuku
Špetka soli
Těsto na košíčky:
- Předehřejte troubu s horním a dolním ohřevem na 175 stupňů a připravte si košíčky na muffiny do formy na muffiny.
- Pokud používáte višně v nálevu, přeceďte višně přes sítko (nechte je okapat) a nálev uschovejte.
- Čokoládu (A) dejte do plastové misky a pozvolna (po 15 vteřinách maximálně s následným promícháním) rozpusťte v mikrovlnné troubě (nebo nechte rozpustit v misce nad vodní lázní).
- Zvažte nálev z višní a nalijte ho do rendlíku. Doplňte případně vodou do celkové hmotnosti tekutiny 200g (nemáte-li naložené višně, ale používáte mražené nebo čerstvé, použijte jednoduše celkem 200g vody), přidejte máslo a na mírném stupni nechte na sporáku rozpustit.
- Vmíchejte do máslové směsi rozpuštěnou čokoládu a sejměte ze sporáku. Nechte trochu zchladnout.
- V míse smíchejte mouku, sodu, cukr a sůl.
- Nalijte čokoládovou směs do moučné směsi a dobře promíchejte. Vmíchejte podmáslí nebo kefír a nakonec vejce.
- Do připraveného těsta zamíchejte nasekanou čokoládu (B) a těsto rozdělte lžící nebo malou naběračkou do připravených košíčků. Neplňte je cca 1 cm pod horní okraj.
- Do každého košíčku dejte několik višní (rozdělte tak, aby vyšly na všechny muffiny).
- Pečte 30 minut na střední příčce trouby nebo tak dlouho, než při zkoušce špejlí zůstane suchá (max. s drobečky). Nechte zcela vychladnout.
Na čokoládový krém dejte čokoládu (C) do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Smetanu dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Nalijte na čokoládu, nechte 1 minutu stát a stěrkou rozmíchejte dohladka. Dejte na cca 45 minut do lednice (nebo na ta dlouho, až dosáhne krémové konzistence) a občas promíchejte, aby krém tuhl rovnoměrně. Nenechte ale v lednici dlouho, aby neztuhl moc a šel nastříkat na muffiny. Pokud by ztuhl moc, nechte povolit v mikrovlnné troubě (vždy po max. 15 vteřinách zahřejte a promíchejte) a nechte znovu ztuhnout (ale méně 😊).
Krém dejte do zdobícího sáčku s řezanou špičkou a krouživým pohybem od středu k okraji nastříkejte malou růžičku na každý cupcake. Nemáte-li zdobící špičky, krém naneste klidně lžící nebo kopečkovačem na zmrzlinu.