Všechny komponenty začněte tvořit den před sestavováním dortu.
Kakaový korpus
(na dvě formy o průměru 20 cm)
330 g hladké mouky
80 g kakaa
500 g cukru krupice
3 rovné lžičky jedlé sody
1,5 rovné lžičky prášku do pečiva
1,5 rovné lžičky soli
120 ml slunečnicového oleje
3 vejce pokojové teploty
330 g podmáslí pokojové teploty
250 ml horké uvařené kávy
80 ml horké vody
Troubu předehřejte na program horkovzduch na 160 stupňů. Připravte si dvě dortové formy o průměru 20 cm – vyložte dno i boky pečicím papírem.
Smíchejte suché suroviny a „mokré“ suroviny (krom kávy a horké vody) zvlášť. Promíchejte společně a nakonec přilijte kávu a vodu a znovu promíchejte. Rozdělte rovnoměrně do dvou forem. Pečte cca 50 – 60 minut (podle zkušeností s Vaší troubou), vyzkoušejte špejlovým testem.
Nechte zcela vychladnout ve formě na mřížce, zabalte korpusy do potravinové folie a uložte v lednici.
Ovocné želé
350 g vypeckovaných višní
200 g borůvek
50 g šťávy z rybízu (vymačkejte rybíz, propasírujte)
(nebojte se směsi jakéhokoli lesního ovoce, klidně nahraďte tím, co máte po ruce)
50 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
4,5 plátků želatiny
Prohřejte ovoce v rendlíku do mírného změknutí. V misce se studenou vodou namočte plátky želatiny. K ovoci přidejte oba cukry. Směs by měla být horká, ale nikoli vroucí ve chvíli, když do ní vmícháte vyždímané změklé plátky želatiny. Rozmíchejte a nechte želatinu rozpustit. Směs přikryjte fólií a dejte vychladit a zatuhnout do lednice.
Šlehaná rybízová ganache
290 g rybízového pyré (rybíz zbytečně neotrhávejte, vymačkejte ho nad sítem rukama (doporučuji v rukavicích) a následně propasírujte)
300 g bílé čokolády v peckách (nebo nasekané)
5 plátků želatiny (Dr. Oetker)
610 g 40% smetany na šlehání
Pyré zahřejte, ale nevařte. Vmíchejte do něj předem namočenou (ve studené vodě), změklou a vyždímanou želatinu a nalijte na čokoládu ve větší misce. Nechte minutu stát a promixujte ponorným mixerem. Vmíchejte vychlazenou smetanu, opět promixujte. Přikryjte na dotyk potravinovou fólií a dejte do druhého dne do lednice zpevnit. Před sestavováním dortu prošlehejte do krémové konzistence a dejte znovu na cca 20 minut do lednice.
Sestavení dortu:
Dortové korpusy seřízněte a každý rozřízněte napůl. Na jednotlivé díly postupně udělejte vždy okruží (ve dvou vrstvách, ať je vyšší) z krému zdobicím sáčkem a dovnitř dejte třetinu ovocného želé (které si lžicí promíchejte). Na něj naneste a rozetřete slabou vrstvu krému a přiklopte další vrstvou korpusu. Toto opakujte dvakrát a nakonec přiklopte posledním korpusem.
Následně celý dort včetně vrchu obmažte rybízovou ganache a dejte dort zachladit do lednice.
Ozdobení:
Čerstvé ovoce (rybíz, třešně, višně) – cca 50 – 100 g
Hořká čokoláda – cca 100 – 150 g
Zlatý jedlý prach (nemusí být)
Dort dozdobte čerstvým ovocem a čokoládovými lístky. Ty si vyrobíte z temperované hořké čokolády (temperování viz zde na blogu) tak, že na čisté suché lístky (ideální jsou hladké silnější, samozřejmě nejedovaté – já jsem použila listy arónie, jeřábu černého) nanesete štětcem temperovanou čokoládu, dejte na pečicí papír, ideálně na nikoli rovný povrch (ať jsou lístky hezky autentické) a dáte do mrazáku zatuhnout na 20 minut.
List opatrně sloupnete z čokolády a čokoládový lístek poprášíte měkkým štětcem zlatým jedlým prachem (pořídíte v cukrářských potřebách).