Čokoládové cupcakes s kávovým karamelovým krémem (12 ks)
- 2 vajíčka
- 250 g jemného třtinového cukru (nebo cukru krupice)
- 100g másla rozpuštěného a vychladlého
- 150g hořké kvalitní čokolády (čočky nebo nasekané)
- 50 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 40 ml espressa
- 50g holandského kakaa
- 230g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
- 150g kefíru nebo podmáslí
- Hrst nahrubo nasekané čokolády
Čokoládu smíchejte v rendlíku s olejem a za častého míchání a stálého hlídání rozpusťte na mírném plameni. Nechte vychladnout.
Vajíčka prošlehejte s cukrem do pěny. Ruční metličkou vmíchejte máslo, čokoládu s olejem a espresso.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a střídavě je po částech přidávejte s kefírem do čokoládové hmoty.
Rozdělte těsto do 12 připravených košíčků na muffiny (výborně vám poslouží kopečkovač na zmrzlinu), posypejte nasekanou čokoládou (mírně vtlačte do těsta) a pečte 25 – 30 minut v troubě rozpálené na 170 stupňů horkovzduch. Povrch by měl být pevný a pružit. Vnitřek nesmí být tekutý, ale může se lehce lepit na špejli. Nechte cca 15 minut dojít na mřížce ve formě (na plechu) a pak vyndejte (sejměte z plechu) a nechte vychladnout na mřížce.
Kávový karamelový krém
- 210 g krupicového cukru
- 60g vody
- 120g smetany (40%) (a)
- 30g espressa
- 195g studeného másla na kostičky
- 1/3 lžičky soli
- 250g smetany na šlehání 40% (b)
Ve vyšším rendlíku nebo hrnci smíchejte cukr s vodou (jen aby voda nacucala rovnoměrně všechen cukr). Pak zahřívejte na středním plameni až do světle hnědé barvy. Nemíchejte. Mezitím si zahřejte smetanu (a) (musí být horká – pomozte si mikrovlnkou na několikrát) a smíchejte s espressem. Jakmile má rozpuštěný cukr správnou karamelovou barvu, vlijte do něj horkou smetanu s kávou a rychle míchejte metličkou (doporučuji v rukavicích) a případně ještě trochu prohřejte dohladka. Následně vmíchejte máslo a sůl a rozmíchejte dohladka. Přendejte do zavírací sklenice a nechte zcela vychladnout a ztuhnout. Ideálně přes noc v lednici. Děláte-li cupcakes během jednoho dne, pomozte si mrazákem.
Jakmile je karamelová hmota ztuhlá, ušlehejte si dotuha smetanu (b), prošlehejte karamelovou hmotu do nadýchaného krému a stěrkou smíchejte dohromady. Dejte krém na pár minut do lednice. Přendejte do zdobícího sáčku a nastříkejte na muffiny. Dozdobit můžete třeba nasekanou čokoládou.