Babka z kynutého těsta se špenátovo-bylinkovým pestem
Byť je naprostá většina našich receptů sladkých, občas si odskočíme i do slaných vod. Pečeme chléb, rohlíky, houstičky a docela často právě tuhle kynutou babku. Těsto dělám pokaždé stejné, ale do pesta dám, co lednice a spíž dá (nebo co se na mě hezky zazelená v obchodě). Je to výborné samo o sobě, ale i třeba s plátkem sýra nebo jako příloha k salátu.
Na těsto budete potřebovat:
1 vejce plus 1 žloutek + vejce na potření
200g másla pokojové teploty
480 – 500g hladké mouky
200g vlažného plnotučného mléka
20g čerstvého droždí
1 čajová lžička cukru
2 čajové lžičky soli
Nejprve si udělejte kvásek – droždí rozdrobte a smíchejte v misce se lžičkou cukru. Vznikne z toho téměř tekutá kašička. Následně vmíchejte všechno mléko. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě (můžete si pomoci např. lázní v teplé vodě, do které misku s kváskem postavíte). Kvásek by měl vzejít do cca 10-12 minut. Pokud nevzejde, je lepší udělat nový.
V míse smíchejte suché ingredience, ve kterých udělejte důlek. Vlijte do něj kvásek, vejce a žloutek a kousky másla. Zadělejte těsto, aby bylo krásně hebké a pružné (když ho natáhnete mezi prsty, nemá tendenci praskat, ale krásně drží a vypne se. Trvá to asi 10- 12 minut hnětení robotem na nízké otáčky (nemáte-li robota, smíchejte nejprve vařečkou a jakmile se suroviny spojí, hněťte rukama).
Nechte vykynout v teple v míse lehce vymazané olejem a přikryté folií (opět pomůže teplá lázeň). Mělo by zhruba zdvojnásobit (nebo dokonce zdvojapůlnásobit) objem.
Zatímco těsto kyne, připravte si pesto:
125g baby špenátu
svazek (otrhaný jeden běžně prodávaný květináč) čerstvé bazalky
hrst hladkolisté petrželky
60g olivového oleje
60g ořechů (piniové, vlašské, pekanové atd.)
4g soli
2 stroužky česneku
V mixéru (chopper) rozmixujte čerstvý baby špenát, čerstvé listy bazalky, ořechy, sůl, česnek a olivový olej dle chuti – oleje dejte tolik, aby bylo pesto hezky spojené, nesmí být suché, ale nemělo by to v oleji ani plavat.
Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku 40 x 35cm (tloušťka těsta cca 1,5cm), tedy delší strana bude přímo před vámi, kratší na ni bude kolmá. Po celé ploše natřete pestem. Stočte jako roládu (postupně utahujte) a šev prsty přimáčkněte, aby hezky držela. Stočenou roládu podélně v polovině rozřízněte s tím, že na jednom konci necháte roládu nerozřízlou (bude se s tím lépe pracovat). Překládejte jeden pramen přes druhý, až vznikne spirála (cop ze dvou pramenů). Konec mírně stlačte k sobě a podsuňte pod roládu.
Cop vložte do pečícím papírem vyloženého pekáčku na biskupský chlebíček, volně přikryjte folií a nechte ještě jednou kynout cca 45 minut až hodinu.
Troubu si mezitím předehřejte na 180 stupňů (horní dolní ohřev). Vykynutý cop ve formě potřete rozšlehaným vejcem a formu vložte do trouby. Pečte cca 50 minut. Hlídejte barvu, pokud by ke konci pečení začala babka moc tmavnout, přikryjte alobalem.