Na plech o rozměrech cca 36 x 28 cm. Na 10 – 12 kusů
Suroviny na roládu:
140 g bílků
215 g cukru krupice
18 g vanilkového pudinkového prášku
5 g vinného octa
Ovocné pyré:
250 g mraženého nebo čerstvého lesního a zahradního ovoce (maliny, borůvky, rybíz apod.)
2 vanilkové cukry
1 lžíce cukru krupice
1,5 čajové lžičky vanilkového pudinku
Nejprve si připravte pyré z ovoce. Nejprve svařte ovoce s cukry a propasírujte přes sítko. Vraťte na plotýnku a zavařte vanilkový pudink (nechte asi 1 – 2 minuty za stálého míchání bublat). Dejte do lednice vychladit.
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do tuhého lesklého sněhu, který tvoří měkké špičky (není úplně tuhý, ale drží tvar). Nakonec rychle a krátce zašlehejte pudink a ocet.
Troubu předehřejte na 190˚ C (horkovzduch). Připravte si na plech pečící papír pokrývající celé dno a lehce přečnívající kraje (kvůli lehčí manipulaci s roládovým základem). Naneste sníh na plech a stěrkou nebo zdobicím nožem uhlaďte pokud možno do roviny. Lžící naneste na povrch sněhové hmoty sem tam ovocné skvrny z pyré a špejlí je krouživými pohyby rozkreslete do stran na abstraktní ornamenty. Nepoužijte všechno pyré. Část nechte na naplnění.
Dejte do trouby a ihned snižte teplotu na 160˚ C. Pečte 20 – 22 minut. Korpus se krásně nafoukne a začne lehce tmavnout. Vyndejte z trouby na mřížku a nechte 10 minut na plechu. Pak si pomozte pečicím papírem a opatrně sejměte z plechu i s papírem a položte na mřížku k úplnému vychladnutí.
K naplnění:
250 g smetany ke šlehání (minimálně 33%, radši 40%)
Čerstvé lesní a zahradní ovoce (rybíz, maliny, borůvky, jahody) – cca 200 g
Šlehačku vyšlehejte dotuha.
Na pracovní plochu si připravte látkovou utěrku a čistý pečicí papír. Na něj opatrně přesuňte upečený korpus dnem vzhůru. Sejměte pečicí papír, na kterém se pekl. Naneste šlehačku a na ni pyré (zcela stejným způsobem, jako u korpusu – cílem jsou abstraktní ornamenty). Rozložte ovoce. Pomocí utěrky a pečicího papíru roládu po delší straně (spirála bude na kratší straně, tedy roláda zůstane tak dlouhá, jak dlouhá je její delší strana) opatrně stočte a průběžně utahujte. Nechte zabalenou v pečicím papíru a utěrce utaženou vychladit v lednici cca dvě hodiny.