Odpalované těsto
*135g vody
*120g plnotučného mléka
*100g másla
*15g cukru krupice
*4g soli
*215g hladké mouky
*250 – 275g vajec (cca 5 M kusů).
V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte mouku. Vraťte na plotýnku a míchejte asi 2-3 minuty, až je těsto hladké a na dně hrnce je přichycený bílý povlak.
Přesuňte do mísy od robota a míchejte několik minut. Pak po jednom vmíchejte vejce a řádně prošlehejte.
Přikryjte těsto potravinovou fólií a nechte zcela vychladnout.
Maková křupavá vrstva:
*50g hladké mouky
*15 g celého máku
*65g krupicového cukru
*50g másla (studeného)
Smíchejte rychle v misce rukama a dejte na 10 minut do lednice. Pak mezi dvěma pečícími papíry vyválejte placku o tloušťce 2-3 mm, vykrájejte kolečka o průměru 4 cm (jen je vykrojte, neoddělujte z těsta) a dejte znovu do lednice nebo do mrazáku.
Odpalované těsto dejte do sáčku s kulatou zdobící špičkou (0,8- 1 cm) a na pečící papír stříkejte tvar piškotů (jako pusinku, jen špičku nevytahujte do výšky, ale krouživým pohybem ukončete pokud možno na ploše piškotu „doplacata“) o průměru 4 cm. Navrch každého položte vykrojené makové kolečko.
Vložte do trouby vyhřáté na 230˚ (horní dolní ohřev) a hned snižte teplotu na 180 stupňů. Pečte cca 15 minut a pak teplotu stáhněte na 170 stupňů a dopečte dozlatova (cca 15-18 minut). Neukvapte se. Lepší je lehce je přepéci, než nedopéci. Pokud je totiž vyndáte příliš brzy, splasknou vám.
Šlehaná ganache z mučenky
150 g pyré z mučenky
135 g bílé čokolády
375 g šlehačky
2, 5 plátku želatiny
Pyré z mučenky přiveďte k varu a odstavte. Po chvíli vmíchejte předem namočenou, změklou a vyždímanou želatinu a nechte rozpustit. Ihned poté vlijte na připravenou čokoládu. Nechte dvě minuty stát a následně rozmíchejte ideálně pomocí ponorného mixéru. Vlijte připravenou smetanu ke šlehání a znovu promixujte. Přikryjte na dotyk potravinovou fólií a dejte vychladit minimálně na 12 hodin (ganache musí mít na dotyk tuhou konzistenci).
Následně vyšlehejte ručním šlehačem do krémové konzistence.
Krém z manga a mučenky:
300 g mraženého manga
80 ml mučenkového pyré
1 vanilkový cukr
50 g cukru krupice
30 g vanilkového pudinkového prášku
1 lžíce másla
250g smetany na šlehání (40%)
Mango zahřejte v rendlíku s mučenkovým pyré do změknutí. Následně prošlehejte ponorným mixérem do konzistence pyré. Vmíchejte cukry a pudinkový prášek a máslo a za stálého míchání přiveďte k varu. Provařte za stálého míchání 3 minuty. Odstavte, přendejte základ krému do jiné nádoby (ideálně miska), přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice vychladit a ztuhnout.
Smetanu vyšlehejte. Ztuhlý základ krému rovněž prošlehejte. Šlehačku vmíchejte stěrkou do pudinkového základu a dejte krém na půl hodiny do lednice.
Želé z manga:
1 zralé mango
½ vanilkového cukru
0,5 dcl bílého vína
1 lžíce citronové šťávy
2 plátky želatiny
Mango oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na kostky. V hrnci smíchejte s cukrem, vínem a citronovou šťávou a prohřejte téměř k bodu varu. Želatinu namočte do studené vody, nechte změknout, vyždímejte a vmíchejte do odstavené mangové směsi (musí se rozpustit).
Dejte do lednice ztuhnout.
Sestavení větrníčků
Větrníčkům uřízněte čepičku ve výšce cca 2/3 korpusu ode dna. Na dno dejte mangový diplomat krém, na něj naneste želé a nakonec řezanou špičkou šlehanou mučenkovou ganache.