Suroviny na korpus:
Balíček vyváleného listového těsta (samozřejmě můžete vyrobit i domácí listové těsto)
Na odpalované těsto (okraj korpusu a větrníčky):
*90 g vody
*80 g plnotučného mléka
*67 g másla
*10 g cukru krupice
*2 g soli
*145 g hladké mouky
*170 – 180 g vajec
Nejprve si připravte odpalované těsto. V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte mouku. Vraťte na plotýnku a na slabším až středním stupni míchejte asi 2 – 3 minuty, až je těsto hladké a kompaktní a na dně hrnce je přichycený bílý povlak.
Přesuňte do mísy od robota a s plochým nástavcem míchejte na nižší otáčky několik minut. Pak po jednom (nebo po částech) vmíchejte vejce. Výsledné těsto má krémovou konzistenci. Potřebujeme, aby na plechu drželo tvar – proto s poslední částí vajec opatrně. Sledujte konzistenci a případně přidejte už jen část zbylého vajíčka. Naopak, pokud by bylo těsto moc husté, klidně dořeďte trochou vody (nemáte-li v záloze nějaké nespotřebované vyklepnuté vajíčko).
Přikryjte těsto potravinovou fólií, aby neoschlo (musí se dotýkat povrchu) a nechte zcela vychladnout.
Připravte si listové těsto (vyndejte z lednice a nechte ho 10 minut při pokojové teplotě). Rozviňte ho a vykrojte tvar srdce (šířka v nejširším místě 22 – 24 cm). Propíchejte povrch lehce vidličkou.
Odpalované těsto dejte do sáčku s kulatou zdobící špičkou (0,8- 1 cm). Nejprve podél celého okraje srdce naneste pruh odpalovaného těsta (bude tvořit okraj korpusu). Následně na další plech vyložený pečicím papírem naneste malé piškoty o průměru 2 – 3 cm s dostatečným rozestupem (zvětší objem).
Vložte větrníčky do trouby vyhřáté na 220˚ (horní dolní ohřev) a hned snižte teplotu na 190 stupňů. Pečte cca 15 minut a pak teplotu stáhněte na 170˚ a dopečte dozlatova (cca 10-15 minut). Troubu v průběhu pečení neotvírejte. Je opravdu důležité, aby se z větrníčků dostala vlhkost, tedy sledujte barvu větrníčků a nechte je tam dostatečně dlouho (musí být dozlatova, ne příliš světlé).
Následně troubu zahřejte na horní a dolní ohřev na 180˚ a vložte plech se srdcem a pečte dozlatova (cca 20 minut, podle velikosti srdce).
Krém z lesního ovoce
Svařte společně 400 g mraženého lesního ovoce (zejména lesní borůvky, ostružiny, maliny) a 100 g vody. Promixujte ponorným mixérem a propasírujte přes sítko a získáte cca 400 g hladkého pyré.
Přidejte 100 g vody.
Krom pyré dále potřebujete:
40 g vanilkového pudinkového prášku
2 žloutky
1 vanilkový cukr
80 g cukru krupice
Lžíce másla
2 plátky želatiny
270 g smetany ke šlehání (40%)
V misce rozšlehejte trochu pyré, pudinkový prášek se žloutky a cukry. Přidejte do zbytku pyré a v rendlíku přiveďte směs k varu a povařte cca 2 minuty za stálého míchání. Odstavte ze zdroje tepla, vmíchejte máslo a vymačkanou želatinu, kterou jste před tím namočili do studené vody.
Přikryjte povrch potravinovou folií a nechte v lednici za občasného promíchání vychladnout na teplotu mírně převyšující pokojovou teplotu.
Následně prošlehejte a stěrkou vmíchejte ušlehanou smetanu.
Sestavení:
Poleva na větrníčky:
50 g pyré z lesních plodů (stejný postup výroby jako u krému)
200 g moučkového cukru
Promíchejte dohladka těsně před dokončováním větrníčků.
Částí krému naplňte zdobicí sáček, skrz dno větrníčků udělejte vhodným předmětem (např. úzká zdobicí špička) díru a tou větrníčky naplňte krémem. Naplněné větrníčky namočte v polevě a nechte zatuhnout.
Druhou částí krému (i) částečně potřete korpus koláče a (ii) pomocí zvolené zdobicí špičky naneste na základní krém na korpusu. Střídejte ozdobné nanášení krému s pokládáním větrníčků.