Tento recept jsme připravily pro @rohlik.cz na míru příležitosti, kterou spousta lidí neslaví, popírá, odmítá, jako zcela nečeskou záležitost. Ano, řeč je o svátku svatého Valentýna. Jde o svátek, který má tradici v anglosaském světě, do kterého naše krajina nepatří. Nicméně jde o svátek veskrze pozitivní, zaměřený na lásku. Zcela veřejně se přiznáme, že ani my tento svátek neslavíme (nebo to aspoň o sobě vehementně dlouholetě tvrdíme). Na druhou stranu, jeho myšlenka je chvályhodná a proč nevyužít jakoukoli (i anglosaskou) příležitost, potěšit partnera pozorností nebo snahou udělat mu radost (ano, klidně i bez očekávání toho, že on něco podobného udělá pro nás). Berme tedy tento den jako příležitost udělat radost někomu, koho máme rádi a na kom nám záleží. Tím zároveň naznačuji, že radost nemusíme dělat jen partnerovi, ale třeba rodičům, dětem nebo kamarádovi. Nebo i sobě!
A čím lepším udělat radost, než vlastnoručně vytvořenou lahůdkou? Jedině snad vlastnoručně vytvořenou lahůdkou ve tvaru srdce! :)
No dobře. Tak už k samotnému receptu.
Srdíčka (cca 20 ks):
215 g hladké mouky (může být pšeničná i špaldová)
15 g cukru krupice
4 g soli
135 g vody
120 g plnotučného mléka
100g másla
5 vajec (cca 260 – 275 g)
Připravte si plechy s pečícím papírem, na který si můžete podle šablony předkreslit srdíčka. Nechte si rozestupy, srdíčka se v troubě hodně nafouknou.
V hrnci na středním stupni na plotýnce za občasného míchání přiveďte k varu vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Jakmile dosáhnete bodu varu, hrnec stáhněte z plotny a rychle vmíchejte mouku. Vraťte na plotýnku a za intenzivního míchání zahřívejte, až se směs spojí do krásného hladkého lepivého kompaktního těsta (vzhledově připomíná trochu hustou bramborovou kaši až těsto na bramborový knedlík). Těsto ještě cca dvě minuty míchejte (odpaří se část tekutin a těsto se dostatečně spojí). Na dně hrnce by měl být vytvořen slabý nepřipálený světlý povlak.
Těsto hned přendejte do mísy od robota, nasaďte plochý nástavec a na nízké otáčky (já dávám minimum) těsto několik minut promíchávejte. Snížíte tím teplotu a zajistíte, že těsto, které je v pohybu, neoschne. Jakmile stěna mísy přestane být horká, ale je stále teplá, můžete začít na o něco vyšší otáčky (já dávám stupeň 1) postupně vmíchávat jedno vejce za druhým. Občas těsto seškrábněte ze stěn. Míchejte dostatečně dlouho do hladké, lesklé krémovité konzistence (konzistence musí být taková, aby těsto drželo tvar – hlídejte to před vmícháním posledního vajíčka a případně nepřidávejte celé). Pokud těsto zcela nevychladlo při míchání (a přidání vajíček), přikryjte povrch potravinovou fólií a dejte na chvíli do lednice.
Zatím si připravte zdobící sáček s jemně řezanou špičkou (může být i kulatá s průměrem 0,8 cm, nebo prostě ustřihněte sáčku špičku). Studené těsto do něj přeneste a na plech (resp. tři až čtyři plechy) vyložený pečící podložkou nebo pečícím papírem stříkejte srdíčka.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) a srdíčka pečte po jednom plechu 30 – 35 minut dozlatova (určitě neotvírejte při pečení troubu a nevyndávejte zbytečně brzy, nedopečená srdíčka by vám nedržela tvar). Pak nechte vychladnout na mřížce.
Želé z malin:
200g mražených malin
2 vanilkové cukry Amylon bio
2 plátky želatiny
Maliny dejte do kastrůlku a pomalu prohřívejte do změknutí. Přidejte cukr a ponorným mixérem rozmixujte. Želatinu namočte co studené vody. Jakmile po pár minutách změkne, vyždímejte ji a přidejte k malinám. Pokud mezitím vystydly, opět je před vmícháním želatiny prohřejte. Želatinu rozpustí teplo (nesmí se ale vařit). Nechte vystydnout v lednici, ale pozor, ať vám nezatuhne úplně (buď ve zdobícím sáčku nebo v mističce v lednici).
Vanilkový krém
4 žloutky
2 vanilkové cukry Amylon bio
80g cukru krupice
60g vanilkového pudinku Amylon bio
500 ml plnotučného mléka
50g másla pokojové teploty
300g šlehačky Kunín 40%
Pudinkový prášek, cukr a žloutky promíchejte v nerezové misce metličkou dohladka. Mléko přiveďte na středním stupni na plotýnce k varu a odstavte. Polovinu mléka (cca) promíchejte s pudinkovou žloutkovou směsí dohladka a přilijte ke zbylému mléku. Vraťte na sporák a za intenzivního míchání přiveďte k varu na mírném tepelném stupni. Pak ještě cca 2 minuty míchejte. Odstavte a ponorným mixérem vmíchejte máslo. Přikryjte fólií, aby se dotýkala povrchu a dejte do lednice vychladit na úroveň pokojové teploty.
Jakmile má pudink pokojovou teplotu, prošlehejte ručním šlehačem.
Vyšlehejte šlehačku dotuha a stěrkou vmíchejte do prošlehané pudinkové směsi.
Růžová poleva
120g mraženého lesního ovoce
Šťáva z ½ citronu
190g moučkového cukru
Ovoce zahřejte s citronovou šťávou do změknutí. Propasírujte přes sítko. Přidejte moučkový cukr a vymíchejte dohladka.
Sestavení srdíček
100g čerstvých malin (variantně)
Vychladlé korpusy podélně rozřízněte. Čepičky namočte vrchní stranou do růžové polevy a nechte zatuhnout (pomozte si případně lednicí).
Na dno korpusu dejte slabou vrstvu želé (ideální je použít zdobící sáček s ustřiženou špičkou, ale jde to i lžičkou). Krém dejte do sáčku s ostře řezanou špičkou (hvězda) a naneste na želé. Můžete nazdobit nakrájenými kousky malin. Přiklopte vrchní částí srdíčka a můžete se do nich pustit 😊