(dortová kruhová forma o průměru 26 cm)
Suroviny na těsto
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
Špetka soli
125 g studeného másla plus trochu másla na vymazání formy
Kůra z cca poloviny bio citronu
Všechny suroviny smíchejte do konzistence drobenky. Přidejte 3 lžíce ledové vody a rychle uhněťte kompaktní těsto (trochu se může stále drobit). Dejte na hodinu do lednice zabalené v potravinové folii.
Připravte si kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem (průměr 26 cm). Boční díl vymažte máslem. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na tloušťku cca 3 mm (musí vám vyjít na dno i boky). Sejměte vrchní pečicí papír a pomocí odděleného dortového dna vykrojte z těsta kruh. Odstraňte odřezky a kruhové těsto nechte na spodním pečicím papíru. Zavřete dno i s těstem bočním dílem kruhové formy a nechte papír přečnívat (můžete a nemusíte přečnívající okraje zastřihnout). Ze zbylého těsta vyválejte pruh o stejné tloušťce, jako dno a vykrojte z něj pruhy na okraj (cca 3 – 4 cm).
Těsto propíchejte po dně vidličkou a dejte na chvíli do lednice. Mezitím si předehřejte troubu na horní a dolní ohřev na 185 stupňů C.
Suroviny na tvarohovou náplň
500 g tučného tvarohu v kostce (nikoli vaničkový)
40 g vanilkového pudinkového prášku
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce M
250 g smetany ke šlehání (ideálně 40%)
6 středních hrušek
Šťáva z poloviny citronu
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky prošlehejte s tvarohem, cukrem, pudinkovým práškem a smetanou. Stěrkou vmíchejte sníh.
Hrušky oloupejte, rozpulte, zbavte jádřince a nakrájejte podélně na plátky. Smíchejte (průběžně po nakrájení) s citronovou šťávou.
Sestavení koláče
Tvarohovou hmotu nalijte do připravené koláčové formy a plátky hrušek poklaďte povrch (částečně ponořte spodní hranu hruškového plátku do tvarohu) tak, abyste vždy od okraje formy ke středu pokládali jednu polovinu stejné hrušky.
Koláč pečte cca 75 – 80 minut na spodní příčce trouby. Zhruba po 50 min. až po hodině zkontrolujte povrch. Pokud by příliš hnědl, přikryjte alobalem. Na závěrečnou fázi můžete troubu přepnout na spodní pečení (záleží, jak peče zrovna vaše trouba).
Po upečení se tvarohová hmota ještě „slucovitě“ chvěje a je hezky nafouklá. Po vychladnutí (nechte chladnout ve formě na mřížce) trochu splaskne. To je zcela v pořádku.