Suroviny jsou na formu o objemu spodní části 1000 ml.
280 g másla pokojové teploty
250 g tučného měkkého tvarohu ve vaničce (použijte kvalitní) pokojové teploty
340 g cukru krupice
5 vajec pokojové teploty
330 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
½ lžičky soli
Citronová kůra z 1 citronu
Polohrubá mouka na vysypání formy
Troubu předehřejte na 170° C horkovzduch. Oba díly formy vymažte pečlivě máslem a vysypejte polohrubou moukou.
V míse prošlehejte máslo do světlé nadýchané krémové hmoty. Krátce zašlehejte tvaroh a následně cukr. Po jednom zašlehejte vejce. Nakonec vmíchejte nebo krátce zašlehejte do spojení a hladké konzistence suché ingredience předem smíchané zvlášť.
Těsto rozetřete do spodního dílu odnímatelné formy beránka a uhlaďte povrch. Přiklopte vrchní částí formy, vložte do trouby (doporučuji v troubě mít odkapávací plech, z formy může v důsledku její dvou dílnosti odkapávat v průběhu pečení).
Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 150° C. Pečte 50 – 60 minut. Zkontrolujte propečenost – opatrně sejměte vrchní díl formy a špejlí zkuste, jestli je beránek upečený (na špejli nesmí zůstat mazlavé těsto). Jakmile je beránek upečený, vyndejte formu na mřížku a nechte ho chvíli chladnout ve formě. Následně opatrně vyklopte (případně si pomozte mokrou utěrkou, kterou položíte na chvíli na horkou formu). Pamatujte, že těsto je ještě teplé a křehké (záleží na formě, ale pro jistotu nechte beránka chladnout nejprve na zádech ve formě a až následně jej postavte a nechte chladnout vestoje, aby se mu nedeformovala záda).
Poleva
350 g bílé čokolády
25 g olivového oleje
Nechte společně rozpustit nad vodní lázní. Následně nechte zchladnout tak, aby poleva neměla už tendenci příliš rychle stékat. Udělejte beránkovi první hrubý „nátěr“ či polití. Pokud chcete dosáhnout plastických vlnek, na tuto již zatuhlou první hrubou vrstvu nanášejte polevu tahy štětce.
Pokud chcete beránka zlatého, práškovou jedlou barvou (koupíte v cukrářských potřebách) na zcela zatuhlý povrch štětcem obtáhněte plastické vlnky z čokolády.