Množství ingrediencí je koncipováno na 19 – 20 kusů slepených sušenek o průměru cca 5 cm
Recept na sušenkové těsto jsem objevila na blogu JoyFoodSunshine. Lehce jsem změnila poměr surovin a doplnila náplní a báječná svačinka je na světě. Sušenky jsou moc dobré čerstvé, ale ještě lepší jsou den dva po slepení.
Suroviny na sušenky:
100 g másla pokojové teploty
190 g arašídového másla (arašídové pasty)
100 g krupicového cukru
100 g třtinového cukru
2 vejce
90 g hladké mouky
½ lžičky soli
100 g ovesných vloček
½ lžičky sody
½ lžičky skořice
Smíchejte dohromady mouku, sodu, sůl a skořici. V jiné míse prošlehejte máslo, arašídové máslo a oba cukry. Po jednom vmíchejte vejce a následně zašlehejte i suché ingredience krom ovesných vloček. Ty vmíchejte až jako poslední.
Hotové těsto přikryjte potravinovou fólií a dejte aspoň na hodinu do lednice.
Troubu předehřejte na 180˚ C. Máte-li silikonovou formu na muffiny, použijte ji. Pokud nemáte, připravte si pečicí papír. Z těsta odebírejte množství cca jedné vrchovaté kávové lžičky a tvarujte v dlani kuličky. Ty vložte po jedné kuličce do muffinového silikonového důlku nebo uložte na pečící papír s dostatečnými mezerami (aspoň 5 cm od sebe). Prsty lehce kuličku stlačte (ale nedělejte z kuliček placičky) a pečte cca 11 minut ve vyhřáté troubě. Pak nechte chladnout aspoň 10 minut na plechu (ve formě) na mřížce. Pak teprve sejměte z plechu (vyndejte z formiček) a nechte zcela vychladnout.
Čokoládová náplň:
70 g hořké čokolády
30 g mléčné čokolády
20 g arašídového másla (pasty)
90g smetany ke šlehání (min. 33%)
Čokoládu nasekejte a dejte do misky. Přidejte arašídové máslo. Smetanu přidejte k varu a vlijte na čokoládu. Nechte chvíli stát a pak vymíchejte dohladka a nechte v lednici vychladnout a zatuhnout tak, aby směs držela při nastříkání na sušenku tvar.
Malinová náplň
170 g mražených malin
1 vanilkový cukr
1 plátek želatiny
Maliny rozvařte s cukrem. Plátek želatiny namočte do studené vody a po změknutí vyždímejte a vmíchejte do teplých malin. Nechte vychladnout v lednici.
Tmavá poleva:
50 g hořké čokolády
6 g olivového oleje
Nad vodní lázní společně zahřejte čokoládu s olejem, až se čokoláda rozpustí a smíchá s olejem. Nechte trochu zchladnout.
Sestavení sušenek
Sušenky si rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu počmárejte čokoládovou polevou (půjde o horní část sušenky). Na polevu před zatuhnutím můžete dát jakoukoli přízdobu (nasekané arašídy se vyloženě hodí).
Na druhou polovinu sušenek naneste zdobicím sáčkem nejprve okruží z čokoládové náplně (střed nechejte volný). Do středu pak naneste lžičkou malinovou náplň a přiklopte horní částí sušenky. Nechte v lednici zatuhnout.