Množství ingrediencí je koncipováno na cca 8 kusů 200ml skleniček.
Co může být snadnějšího, než když jednoduše smícháte ingredience bez tepelné úpravy či nutného chlazení do lahodného osvěžujícího krému, přidáte sušenky nebo granolu, kterou máte rádi, a ovoce a máte hotovo?
Tuto jednoduchost jsme doplnily o pusinky a višňovou želé složku (není třeba se toho bát, jde o jeden plátek želatiny plus cukr navíc) a výstavní dezert na nedělní (nebo klidně středeční) letní odpoledne je na světě.
Pusinky:
85g bílků
15g citronové šťávy
190 g krupicového cukru
Pusinky si připravte odpoledne či večer před podáváním a nechte je odpočinout klidně do rána ve vypnuté troubě.
Smícháme v kovové misce všechny ingredience a postavíme misku nad vodní lázeň (aby se nedotýkala vody). Za stálého jemného šlehání ruční metličkou zahříváme na mírném stupni, dokud se cukr v tekutině nerozpustí (zkuste mezi prsty). Pak přesuneme mimo páru do mísy od robota a začneme šlehat na nižší otáčky (stupeň 2 z 6). Postupně po několika minutách zrychlíme šlehání a po dalších několika minutách zrychlíme na maximum a ještě dalších několik minut šleháme. Sníh bude krásný bílý lesklý, bez bublin a bude vytvářet měkké, ale stabilní špičky a nebude už teplý. Pokud je ještě teplý, musí před stříkáním vystydnout.
Nastříkáme zvolenou špičkou na pečící papír na připraveném plechu ve vzdálenosti minimálně 2-3 cm od sebe.
Pečeme v troubě zapnuté na horkovzduch (máte-li ten jemnější, použijte jej) na 90 stupňů klidně dva plechy najednou 2 hodiny 15 minut (pokud stříkáte větší pusinky – růžičky např. – pečte 2,5 hodiny). Troubu neotvírejte a pusinky nechte alespoň další hodinu ve vypnuté troubě.
Višňové želé
150 g višní v nálevu nebo čerstvých vypeckovaných višní nebo rozmražených višní
20 g cukru krupice
1 plátek želatiny
Namočte plátek želatiny do studené vody a nechtě ho během několika minut změknout. Mezitím si v rendlíku prohřejte višně s cukrem a trochou nálevu nebo k čerstvým či mraženým višním přidejte trochu vody (několik lžic). Přiveďte k varu (mražené višně nechte povolit) a odstavte. Do teplých višní vmíchejte vymačkaný želatinový plátek a rozmíchejte do rozpuštění. Dejte vychladit do lednice.
Tvarohovo smetanový krém
2 tučné tvarohy ve vaničce
1 tučná zakysaná smetana
2 smetany na šlehání (ideálně 40%)
55 g cukru krupice
Šťáva z ½ citronu
8 menších jahod
V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a cukru. V jiné míse vyšlehejte šlehačku dotuha. Stěrkou šlehačku vmíchejte do tvarohové hmoty. Rozdělte krém na dvě poloviny. Do jedné stěrkou vmíchejte citronovou šťávu a do druhé předem natrhané či na drobnější kousky nakrájené jahody.
Dokončení pohárků
Drobné ovoce – jahody, rybíz, maliny, borůvky, ostružiny – cca 250 g
Sušenky (my jsme použily směs různých sušenek z Marks & Spencer) – cca 250 g
Sušenky nadrťte nahrubo.
Do připravených sklenic postupně vrstvěte sušenky, krém, višně a ovoce v různém pořadí a dozdobte ovocem a pusinkami.