Suroviny na 1 koláč na plechu o velikosti 35 x 25 cm (tedy na 15 – 20 kousků)
Těsto:
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
260 g cukru krupice
140 g slunečnicového nebo řepkového oleje – 140 g
2 vejce
350 g bílého jogurtu
Tvarohová náplň
1 tvaroh
1 vajíčko
¼ pytlíčku kukuřičného škrobu (vanilkového pudinku)
3 lžíce cukru krupice
Na dokončení
Cca 500 – 600 g ovoce typu meruňky, blumy, švestky, třešně, višně, broskve (tedy ideálně ovoce z peckovin). Použít ale můžete i borůvky nebo maliny. Těch bude stačit zhruba 350 – 400 g.
Mandle plátky nebo nasekané (nebo plátky jiných ořechů – kokosové, nasekané lískové ořechy apod.) – 50 g
Vanilkový cukr – 1 balení (variantně – pouze, pokud použijete kyselé ovoce)
Nejprve smíchejte suroviny na tvarohovou náplň a dejte stranou.
Ve velké míse spojte sypké suroviny a následně k nim přidejte olej, vejce a jogurt a dobře promíchejte nebo lehce prošlehejte do hladkého polotekutého těsta bez hrudek.
Nalijte těsto na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou.
Lžící naneste na těsto ostrůvky tvarohové náplně.
Poklaďte celý povrch vypeckovaným ovocem nakrájeným na čtvrtiny a posypejte vanilkovým cukrem a mandlemi.
Pečte na 160 stupňů horkovzduch cca 40 – 50 minut (čas záleží na velikosti plechu, ale také na šťavnatosti ovoce). Zkouška špejlí nakonec poradí.