Suroviny na korpus:
240 g hladké mouky
100 g mletých oříšků (vlašské, lískové)
8 g soli
7 g prášku do pečiva
8 g jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
Špetka mletého zázvoru
Špetka kardamomu
Špetka muškátového oříšku
Špetka mletého hřebíčku
160 g třtinového cukru
160 g cukru krupice
320 g slunečnicového oleje
400 g nastrouhané mrkve (použily jsme směs fialové, oranžové a žluté – fialovou strouhejte zvlášť, abyste zachovali ostatní barvy)
4 vejce
Šťáva a kůra z ½ citronu
Postup je zcela jednoduchý. Smíchejte zvlášť suché suroviny, do nich vmíchejte vejce, olej a nakonec stěrkou postupně zamíchejte mrkev oranžovou, žlutou a až jako poslední fialovou (velmi barví těsto do šeda).
Formu na biskupský chlebíček vymažte dobře máslem a vysypte polohrubou moukou nebo mletými ořechy. Troubu předehřejte na 160° C horkovzduch.
Těsto nalijte do formy a pečte cca 50 minut (vyzkoušejte špejlí, nesmí na ní zůstat mazlavé těsto).
Krém
1 tučný vaničkový tvaroh (250 g)
150 g šlehačky 40%
1 vanilkový cukr
40 g moučkového cukru
50 g másla pokojové teploty
Prošlehejte máslo s cukry. Zašlehejte tvaroh a stěrkou vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
Kandované mrkve
Na oranžovou a žlutou mrkev:
230 g vody
210 g cukru krupice
2 velké oranžové mrkve
2 žluté mrkve
Na fialovou mrkev:
115 g vody
105 g cukru krupice
2 fialové mrkve
Všechny mrkve oloupejte a pomocí škrabky si nastrouhejte pravidelné plátky. Doporučuji mrkev podélně rozpůlit, položit na stůl a škrabkou při krouhání silou tlačit směrem ke stolu. Na fialovou mrkev se hodí rukavice.
Mrkev oranžovou a žlutou dejte do hrnce s cukrem a vodou a povařte 15 minut. Plátky opatrně vyjměte na síto a nechte okapat sirup.
Totéž udělejte v jiném hrnci s fialovou mrkví.
Troubu vyhřejte na 110° C horní a dolní ohřev.
Plátky mrkví rozložte tak, aby se nedotýkaly, na plech s pečicím papírem a pečte každý plech zvlášť 20 minut.
Poté ihned každý plátek naviňte na připravenou vařečku nebo jídelní hůlku do spirály a hned sesuňte. Pozor na spálení rukou. Připravte si sprej s vodou a plátky občas zvlhčete, lépe se s nimi bude při spirálování pracovat (nebudou praskat).
Nakonec spirálky posypte krupicovým nebo krystalovým cukrem (není nutné).
Sestavení chlebíčku:
Krém naneste na povrch chlebíčku.
Nakonec dozdobte kandovanými mrkvemi.