Množství ingrediencí na těsto je na 9 tartaletek o průměru 7 cm
Křehké těsto:
80g hladké pšeničné mouky
80g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
30g mandlové mouky
90g vychlazeného másla nakrájeného na kostičky
¼ lžičky soli
¼ lžičky prášku do pečiva
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
30 g rozšlehaného vajíčka
Na pečení:
Pečící papír nebo alobal a rýže (či fazole nebo keramické fazole)
Smíchejte rychle a krátce (robot s plochým nástavcem) na nízké otáčky obě mouky, prášek do pečiva, mandlovou mouku, sůl a kousky másla, až vám vznikne hrubá drobenka. Přidejte cukr a vajíčko, velmi krátce ještě promíchejte s plochým nástavcem. Přendejte těsto na pracovní plochu a rychle zpracujte prsty na kompaktní těsto (nesmíte hníst příliš dlouho ani důkladně, jinak by se moc rychle aktivoval lepek a těsto by bylo tuhé – nevadí, když v těstu zůstanou kousky másla). Udělejte z těsta placku (zploštěte rukama, není třeba válet), zabalte do fólie a dejte aspoň na hodinu do lednice.
Troubu předehřejte na 180 stupňů horní dolní ohřev nebo 160 stupňů horkovzduch.
Těsto opatrně vyválejte mezi dvěma pečícími papíry (válejte vždy jen od středu k obvodu kruhu, nikoli tam a zpět, a postupně otáčejte vždy o čtvrtkruh). Dejte na pár minut do lednice. Na tartaletky vykrojte kolečka o průměru 7 cm a přendejte opatrně do formiček. Ze zbytku těsta nožem nakrájejte proužky (těsto si dávejte průběžně chladit do lednice, lépe se s ním pracuje). Kraje vložte do tartaletek a lehce přitlačte ke dnu.
Dejte na půl hodiny do lednice a pak seřízněte okraje podél hrany.
Těsto vyložte alobalem či zmačkaným pečícím papírem a vysypte (zatěžte) bohatě rýží (či fazolemi). Tartaletky pečte 8 minut, pak opatrně sejměte papír/alobal s výplní a dopečte dalších 6-8 minut do světle zlatova. Nechte na mřížce zcela vychladnout a teprve poté opatrně vyjměte z formiček.
Korpusy si můžete upéct i den předem. Skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.
Meruňkový diplomat krém
Základ:
210 g vypeckovaných zralých meruněk
13 g citronové šťávy
20 g vanilkového pudinku
½ sáčku vanilkového cukru
3 vrchovaté lžíce cukru krupice
25 g másla
150 g smetany na šlehání (ideálně 40%)
Z meruněk je třeba vyrobit pyré. Dejte je do misky a spařte vařící vodou. Nechte chvíli louhovat a následně sloupněte slupku. Meruňky přendejte do nádoby od ponorného mixéru a rozmixujte. Pyré přelijte do hrnce, přidejte 75 g vody a ostatní ingredience krom másla a za stálého míchání začněte zahřívat. Po chvíli přidejte i máslo a míchejte dál. Směs přiveďte k varu a i nadále za stálého míchání nechte několik minut provařit.
Přendejte do misky, zakryjte na dotyk potravinovou folií a dejte do lednice vychladnout a ztuhnout.
Následně prošlehejte šlehačem a stěrkou vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu. Krém vraťte na chvíli do lednice.
Meruňkové želé
310 g vypeckovaných meruněk nakrájených na kostičky
2 lžíce cukru krupice
15 g citronové šťávy
2 plátky želatiny
Svařte vše krom želatiny (případně na začátku podlijte malým množstvím vody či šťávy z meruňkového kompotu) jen krátce, aby meruňky pustily trochu šťávu a směs byla teplá. Odstavte. Namočte želatinu a jakmile změkne, vyždímejte ji a vmíchejte do teplé meruňkové směsi (musí se rozpustit). Nechte vychladnout a zatuhnout v lednici.
Sestavení tartaletek
Do korpusů naneste vrstvu želé až k okraji tartaletek. Na želé naneste trezírovací špičkou meruňkový krém (na fotkách použita špička St. Honoré, ale použijte jakoukoli nebo např. kopečkovač na zmrzlinu či jen lžíci). Dozdobte zbytky želé nebo čerstvými meruňkami.