Suroviny na těsto:
140g másla
105 g cukru
110 g medu
3 vejce
7 g sody
520 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
20 g kakaa
- Máslo, cukr a med zahřívejte na slabším stupni 2 minuty nebo do rozpuštění nad vodní lázní (miska se nesmí dotýkat hladiny).
- Jakmile se suroviny hezky spojí, vmíchejte za stálého šlehání ruční metličkou vejce.
- Stáhněte z plotýnky a vmíchejte postupně mouku smíchanou s kakaem a sodou (nejprve míchejte metličkou a jakmile směs zhoustne natolik, že už to míchat nelze, vyjměte těsto na pracovní plochu a propracujte těsto dohladka rukama.
- Připravte si pečící papíry a plechy. Troubu předehřejte na 180˚C (horní – dolní ohřev).
- Z těsta odebírejte postupně díly o hmotnosti cca 140 g, vyválejte z nich vždy placku, ze které nožem vykrojíte z nich kruhy o průměru 18 cm (pomozte si dnem dortové formy tohoto průměru, nebo si vystřihněte šablonu z papíru). Odkrojky spojte se zbytkem těsta a znovu použijte.
- Počítejte s tím, že množství cca odpovídající jedné placce budete potřebovat na dozdobení – na jemnou drobenku na boky dortu (část tedy můžete upéci nevykrojené do kruhu), event. na sušenky na dortu (jako na obrázku) – ty je pak potřeba vykrojit a upéci zvlášť.
- Každou placku propíchejte hojně vidličkou (těsto zůstane rovné a nebude se nafukovat).
- Pečte postupně 5 minut každou placku.
Suroviny na povidlovou vrstvu:
270g švestkových povidel
2 lžíce rumu
2 hrsti lískových oříšků
- Oříšky nasucho opražte na pánvičce a nasekejte nahrubo.
- Povidla promíchejte s rumem.
Suroviny na čokoládový krém s kondenzovaným mlékem:
120g nasekané hořké čokolády
450g másla téměř pokojové teploty (před 1 hodinou vyndané z lednice)
35g kakaa holandského typu
1 plechovka Salka
Několik důležitých poznámek:
- máslo si vyndejte cca 1 hodinu před výrobou krému z lednice. Nenechávejte ho venku déle, takto má ideální teplotu i texturu. Při míchání bude ještě povolovat.
- začněte tím, že si rozpustíte čokoládu. Do základu krému ji musíte přidávat vychladlou na pokojovou teplotu (krém i čokoláda by měly mít zhruba stejnou teplotu, aby se správně spojily).
- V mikrovlnné troubě nebo nad vodní lázní (aby se miska nedotýkala hladiny) rozpusťte čokoládu a dejte stranou vychladit na pokojovou teplotu (musí mít stejnou teplotu jako máslový základ, aby se je podařilo hezky spojit).
- Změklé máslo vyšlehejte na střední rychlost do krémové hladké konzistence (krásně zesvětlá). Trvá to asi 5 minut ručním šlehačem.
- Lehce vmíchejte kakao a nalejte do směsi kondenzované mléko. Znovu prošlehejte, až se vše spojí (cca 1 minutu).
- Stěrkou vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Sestavení dortu:
- Jednu placku nebo část k tomu určeného těsta si nasekejte v chopperu či v mixéru najemno.
- Placky střídavě promažte čokoládovým krémem a povidly, na která poklaďte ořechy, tak, aby vám na předposlední placku vyšla povidlová vrstva. Na poslední placku (nahoru na dort) natřete čokoládový krém.
- Boky dortu rovněž obmažte čokoládovým krémem.
- Na boky dortu rukama přitiskněte rozmixovanou jemnou dortovou drobenku.
- Nahoru umístěte sušenky, které jste si před tím slabě pomazali povidly s rumem a obalili v drobence.