Suroviny na korpus:
125 g másla
100 g tekutého medu
6 g jedlé sody
590 g hladké mouky
4 vejce (M)
180 g cukru krupice
Suroviny na krém:
400 g karamelizovaného salka
200 g másla pokojové teploty
Špetka či dvě soli
Na dokončení:
400 g povidel
2- 3 lžíce rumu (Tuzemák)
Troubu předehřejte na 160° horkovzduch. Připravte si několik plechů a pečicí papíry či podložky na pečení.
V misce prošlehejte několik minut vejce s cukrem. Přidejte máslo a med a dejte misku nad vodní lázeň. Zahřívejte, než se máslo rozpustí a všechny suroviny hezky spojí. Ostavte.
Přidejte sodu a postupně přisypávejte mouku. Prohněťte a směs dejte na chvíli do lednice, aby zpevnila. Lépe se vám bude zpracovávat. Cílem je hebké hladké těsto.
Zvažte si je, rozdělte na 8 stejných dílů a vykoulejte z nich bulky. Ty rozválejte na kulaté tenké placky. Každou dejte na plech (můžete samozřejmě postupně, já jsem střídala 4 plechy) vyložený pečicím papírem (podložkou) a podle dna kulaté dortové formy o průměru 20 cm vykrojte kolo. Lehce propíchejte vidličkou a pečte vždy dva plechy najednou po dobu 7 – 8 minut dozlatova.
Nakonec upečte dozlatova odřezky, budete je potřebovat na výrobu posypky. Po vychladnutí rozmixujte najemno.
Krém:
Na krém vyšlehejte společně do krémové konzistence máslo, Salko a sůl. Dejte na chvíli do lednice.
Sestavení:
Na první placku namažte povidla smíchaná s rumem, přiklopte druhou a tu natřete krémem. Takto střídavě skládejte jednotlivé vrstvy na sebe. Nakonec dort obmažte zbytkem krému a posypejte (na boky přitlačte) posypkou.
Dort nechte rozležet ideálně do druhého dne. Můžete samozřejmě dozdobit ořechy nebo čokoládovými přízdobami z temperované čokolády (jak vyrobit lístky jako na fotkách najdete na Instagramu @undercakepressure ve výběrech ze stories).