Na formu o průměru 20 – 22 cm
Sušenkové dno:
100 g máslových suchých sušenek (např. Club)
110 g kakaových suchých sušenek (např. BeBe)
80 g rozpuštěného másla
Máslo na vymazání formy
Malinová redukce:
320 g mražených malin
10 lístků čerstvé máty
Cheesecake vrstva:
720 g Smetanové Lučiny
100 g zakysané smetany
220 g cukru krupice
20 g kukuřičného škrobu, či vanilkového pudinkového prášku
4 vejce (M), 1 žloutek
Malinová poleva:
125 g čerstvých malin
200 g mražených malin
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
K dokončení:
120 g zakysané smetany
Lžíce moučkového cukru
Několik lístků máty
Cheesecake si připravte den před plánovaným servírováním. Musí tuhnout dostatečnou dobu v lednici.
Klíčové je, aby všechny suroviny na cheesecake hmotu měly pokojovou teplotu. Lučinu, smetanu i vejce si tedy vyndejte včas z lednice (aspoň 1 hodinu).
Nejprve si připravte malinovou redukci a sušenkové dno. Maliny povařte, propasírujte důkladně přes jemné sítko, vraťte do rendlíku, přidejte mátové lístky a znovu povařte cca 10 – 15 minut za průběžného míchání (doporučuji silikonovou stěrkou). Znovu propasírujte přes sítko (měli byste mít cca 110 – 120 g malinové redukce) a dejte do lednice vychladnout na úroveň pokojové teploty.
Sušenky rozmixujte najemno a přidejte rozpuštěné máslo. Směs natlačte do připravené, máslem vymazané formy s vyloženým dnem i boky pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 180° C (horní a dolní ohřev) a sušenkové dno v něm 10 minut předpečte. Vyndejte z trouby a dejte stranou vychladnout. Teplotu snižte na 145° C.
Prošlehejte Smetanovou lučinu se zakysanou smetanou a cukrem ruční metličkou. Vmíchejte škrob. Po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Nakonec vmíchejte malinovou redukci.
Směs rozprostřete na sušenkové dno a pečte cca 60 – 70 minut. Na okrajích by mělo být vidět, že má směs upečenou krustičku, střed by se měl chvět jako sulc. Nepřepečte, koláč bude tuhnout ještě v lednici.
Troubu vypněte, lehce pootevřete dvířka a nechte koláč chladnout uvnitř aspoň 2 hodiny. Následně vyndejte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Dejte do lednice a tam nechte do druhého dne.
Na omáčku povařte maliny s cukrem, propasírujte a znovu vraťte na sporák a redukujte za průběžného míchání cca 10 minut. Dejte vychladnout. Následně v polevě promíchejte čerstvé maliny (aby se polevou obalily).
Zakysanou smetanu smíchejte s moučkovým cukrem.