Spodní část
170 g směsi pekanových a kešu ořechů
30 g ovesných vloček
50 g karamelizovaného Salka
100 g javorového sirupu
Opražit ořechy. V blenderu nasekat najemno ořechy, vločky. Stěrkou vmíchat Salko a sirup.
Směs rozprostřít na pečicí papír v malém plechu s ráfkem nebo hranaté hlubší misce o rozměrech cca 18 x 20 cm (když nemáte takový rozměr, není problém si vytvarovat kraje pomocí alobalu. Směs neteče. Dejte do mrazáku a nechte zatuhnout.
Vrchní část
75 g kokosového oleje, rozpuštěného
90 g malinového pyré (vyrobíte z cca 250 – 300 g mražených nebo čerstvých malin)
150 g javorového sirupu
330 g směsi mletých ořechů, ovesných vloček a kokosu (můžete část nahradit jakoukoli světlou granolou – bez čokolády a kakaa)
Maliny zahřejte v rendlíku, až změknou a pustí šťávu. Propasírujte, vraťte do rendlíku a redukujte až na požadované množství (cca 90 g). Dejte stranou vychladnout.
Nasekejte v blenderu najemno sypké ingredience. Přidejte sirup, olej a maliny a promíchejte. Směs je tekutější, než spodní vrstva.
Naneste na spodní vrstvu, uhlaďte a dejte do mrazáku zcela zatuhnout. Ideálně přes noc.
Nakrájejte ostrým nožem na požadovanou velikost tyčinek a dejte zpět do mrazáku už samostatné tyčinky (budou se lépe polévat polevou).
Poleva a dokončení
220 g mléčné čokolády
15 g olivového oleje
plátkový kokos
Nad vodní lázní (velmi slabě zahřívejte, ať čokoládu nespálíte a ať se nedostane do čokolády pára) rozpusťte společně čokoládu s olejem za občasného promíchání. Nechte trochu zchladit. Tyčinky polomáčejte, otřete o kraj misky přebytečnou čokoládu a položte na pečicí papír k zatuhnutí. Ihned položte na polevu kokosové plátky.
Dejte opět vychladit.
Tyčinky nejsou tak pevné, jako balené z obchodu. Jsou krásně šťavnaté díky javorovému sirupu. Na cesty v teplém počasí tedy doporučujeme vložit do krabičky a přibalit si případně i lžičku, ať se vám lépe konzumují.