Korpus
115g másla pokojové teploty
80g řepkového nebo slunečnicového oleje
280g hladké mouky
350g cukru krupice
150g podmáslí pokojové teploty
130g strouhaného kokosu
5 vajec pokojové teploty
½ lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky soli
- Troubu si předehřejte na 170˚(horní dolní ohřev). Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm a vyložte dno pečícím papírem. Můžete také použít dvě menší (cca 20cm) formy.
- Oddělte bílky a žloutky. Prošlehejte cukr s máslem a olejem a po jednom zašlehejte žloutky.
- V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Ke žloutkové hmotě postupně střídavě zašlehejte moučnou směs a podmáslí.
- Stěrkou jemně vmíchejte kokos.
- Z bílků ušlehejte pevný sníh a stěrkou ho vetřete do těsta.
- Těsto rozetřete do připravené formy (nebo forem) a pečte cca 50minut (v jedné formě) nebo 40 minut (ve dvou formách). Kontrolujte podle barvy korpusu a po 40 minutách zkuste, jestli je korpus upečený. Rukou se dotkněte středu korpusu a lehce stlačte a zatřeste těstem, ucítíte, jestli je pevné nebo ještě ne. Pokud je pevné, zkuste test špejlí – zapíchněte do středu korpusu. Po vytažení na ní mohou zůstat drobečky, ale ne tekuté těsto.
- Po vytažení z trouby nechte korpus trochu vychladnout, vyřízněte z formy a vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Kokosovo banánový krém
Plechovka kokosového mléka (přes noc dejte do lednice)
220g banánů
Z plechovky, která byla přes noc v lednici, slijte vodu a tuhou kokosovou část ponorným mixérem rozmixujte s banánem.
Tvarohový krém
400g lučiny
500g tučného tvarohu ve vaničce
200g šlehačky 40%
1 vanilkový cukr
80g moučkového cukru
Prošlehejte tvaroh a lučinu s oběma cukry a pak vešlehejte krátce šlehačku (do krémové konzistence).
Sestavení dortu
3 lžíce kokosu
1 větší banán
Čerstvá řeřicha
Kokos opražte nasucho na pánvi.
Korpus rozřízněte na 4 díly (nebo dva menší každý na polovinu). Na první díl naneste ve slabé vrstvě banánovo – kokosový krém, posypejte trochou opraženého kokosu a naneste vrstvu tvarohového krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a postup opakujte. I na třetí část korpusu dejte oba krémy i kokos a na tvarohový krém poklaďte plátky banánu a lehce zatřete tvarohovým krémem.
Dejte na chvíli zatuhnout do lednice. Následně naneste po celém povrchu tvarohový krém. Naznačte si na povrchu dortu (nahoře) obrys vejce a vysypejte vnitřek zbytkem opraženého kokosu a lístečky řeřichy.