8 – 10 sklenic podle zvolené velikosti
Jahodová pěna
500 g jahod
60 g cukru krupice
10 lístků bazalky
20 g citronové šťávy
650 g smetany ke šlehání (minimálně 33%, lépe 40% nebo nakombinovat)
3 plátky želatiny
Jahodovo třešňové želé
100 g jahod
100 g třešní
3 lžičky vanilkového cukru
2 plátky želatiny
(variantně trocha cassisu nebo jiného ovocného likéru)
K dokončení
Drcené sušenky nebo oblíbená granola/müssli cca 150 g
Nejprve si připravte želé. Promixujte část jahod s cukrem ponorným mixérem. Zbylé jahody a vypeckované třešně pokrájejte na kousky a vmíchejte do promixované směsi. Přidejte cassis či jiný alkohol. Želatinu namočte do studené vody a nechte změknout. Směs lehce zahřejte a vyždímanou želatinu v ní rozpusťte. Dejte vychladit do lednice.
Na jahodovou pěnu si dejte jahody do nádoby od ponorného mixéru nebo hlubší mísy. Přidejte cukr, citronovou šťávu, bazalku a promixujte najemno (konzistence pyré). Přilijte 150 g smetany ke šlehání a znovu promixujte.
Želatinu namočte ve studené vodě. Jakmile změkne, vyždímejte a nechte rozpustit ve troše ohřáté šlehačky (stačí jen tolik, aby se želatina vešla). Vlijte do jahodové směsi.
Zbylou smetanu ušlehejte dotuha a stěrkou vetřete do jahodové směsi.
Do připravených skleniček dejte na dno drcené sušenky nebo granolu či müssli. Do poloviny skleničky dejte jahodovou pěnu (báječně se nanáší zdobicím sáčkem, který vám pomůže nezapatlat stěny sklenice). Přidejte jednu lžíci želé a doplňte jahodovou pěnou. Navrch dejte opět želé.