Drobenka:
150g hrubé mouky
100 g ovesných vloček
50g mletých ořechů
150g másla lehce povoleného z lednice
100g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
2 lžíce medu
Smíchejte všechny ingredience do konzistence drobenky a dejte stranou.
Hruškovo borůvková náplň
530 g hrušek nakrájených na tenké plátky
100 g mražených lesních borůvek
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Šťáva z ½ citronu
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Smíchejte všechny ingredience v misce.
Na pečení
Máslo na vymazání koláčové formy
Troubu rozehřejte na horní a dolní ohřev na 180˚. Máslem vymažte koláčovou formu o průměru cca 24 – 26 cm
Na dno rozložte ovocnou směs a zasypte drobenkou.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 minut.
Krambl je výborný se zmrzlinou nebo svěžím vanilkovým krémem.
Vanilkový krém
30 g pudinkového bezlepkového prášku (Amylon bio)
4 g vanilkového cukru (Amylon bio)
45 g cukru krupice
2 žloutky
250 ml mléka
Lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
25g másla pokojové teploty
200 g smetany na šlehání 40%
Pudinkový prášek, cukr a žloutky promíchejte v misce metličkou dohladka. Mléko přiveďte na středním stupni k varu a odstavte. Polovinu mléka (cca) vmíchejte k pudinkové směsi a směs přilijte ke zbylému mléku. Přidejte vanilkový extrakt. Vraťte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu na mírném plameni a ještě cca 2 minuty intenzivně míchejte. Odstavte a ponorným mixérem vmíchejte máslo. Přikryjte fólií, aby se dotýkala povrchu a dejte do lednice vychladit na úroveň pokojové teploty.
Jakmile má pudink pokojovou teplotu, prošlehejte šlehačem a stěrkou jemně vmícháme dotuha našlehanou šlehačku.
Pošírované hrušky
100 g cassisu (event. 150 g portského)
500 ml vody
90 g mražených borůvek
50 g cukru
1 celá skořice
2 kousky badyánu
4 – 5 oloupaných celých zralých hrušek
Směs povařte v hrnci cca 5 minut (přiveďte k varu a 5 minut vařte). Vložte do směsi hrušky a povařte na mírném stupni cca 25 – 30 minut (nechceme je rozvařit úplně, dobu volte podle velikosti hrušek).
Opatrně vyjměte hrušky z nálevu a vložte je do misky s připravenou ledovou vodou. Nechte cca 30 vteřin a opět opatrně vyjměte a nechte okapat. Sirup ponechte na podávání.
Krambl nabírejte přímo z formy lžící do misky nebo na talířek. Na něj lžící dejte kopeček krému, pošírovanou hrušku a zakapejte sirupem.