Množství ingrediencí na cca 12 porcí dortu.
Korpus:
400 g cukru krupice
90 g kakaa holandského typu
250 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
1,5 lžičky sody
1 lžička soli
2 vejce pokojové teploty
130 g oleje
150 g podmáslí pokojové teploty
65 g uvařeného lehce vychladlého espressa
Smíchejte sypké ingredience (cukr, mouku, prášek a sodu, sůl, kakao). Vmíchejte metličkou nebo ručním šlehačem vejce, olej, podmáslí a kávu.
Těsto nalijte do dvou kulatých dortových forem s odnímatelným dnem vyloženým pečícím papírem o průměru 20 cm.
Pečte v troubě vyhřáté na horní dolní ohřev na 190˚ cca 40 – 45 minut (hlídejte dle Vaší trouby, případně proveďte špejlový test). Po upečení nechte korpusy lehce vychladnout ve formě, pak vyřízněte a vyklopte dnem vzhůru na mřížku a nechte vychladnout.
Kávová šlehaná ganache (kávový čokoládový krém)
300 g smetany na šlehání A minim. 33%
350 g smetany na šlehání B minim. 33%
20 g medu
260 g hořké čokolády (pecky nebo nasekaná)
2,5 plátku želatiny
lžička mleté kávy
Namočte želatinu do studené vody.
Smetanu A smíchejte v rendlíku s kávou a medem a povařte asi minutu. Odstavte a po chvilce vmíchejte změklou vyždímanou želatinu a rozmíchejte. Nalijte na čokoládu v misce a prošlehejte ideálně ponorným mixérem. Přilijte smetanu B, znovu prošlehejte a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala hladiny. Dejte vychladit do lednice na minimálně 12 hodin.
Poté prošlehejte (ideálně v robotu se šlehací metlou na nižší otáčky) do krémové konzistence.
Tvarohový krém
500 g tučného kvalitního tvarohu ve vaničce (odlijte případnou vysráženou vodu)
100 g lučiny
300 g smetany na šlehání 40%
60 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Všechny suroviny prošlehejte ručním šlehačem do krémové konzistence.
Pusinkoví duchové
85 g bílků
15 g citronové šťávy
190 g krupicového cukru
Hrst hořké čokolády na očička
Smícháme v kovové misce všechny ingredience a postavíme misku nad vodní lázeň (aby se nedotýkala vody). Za stálého jemného šlehání ruční metličkou zahříváme na mírném stupni, dokud se cukr v tekutině nerozpustí (zkuste mezi prsty). Pak přesuneme mimo páru do mísy od robota a začneme šlehat na nižší otáčky (stupeň 2 z 6). Postupně po několika minutách zrychlíme šlehání a po dalších několika minutách zrychlíme na maximum a ještě dalších několik minut šleháme. Sníh bude krásný bílý lesklý, bez bublin a bude vytvářet měkké, ale stabilní špičky a nebude už teplý. Pokud je ještě teplý, musí před stříkáním vystydnout.
Dejte do sáčku s kulatou špičkou (ideálně průměr 0,8 cm). Na pečící papír si předkreslete tužkou tvar duchů. Pokud budete chtít připravit i „levitující“ duchy, připravte si několik špejlí. Papír otočte a nastříkejte sníh do tvaru (začněte hlavou, plynule pokračujte „rameny“ a vlnovkou tělo a ukončete „ocáskem“) podle šablon. „Levitující“ duchy nastříkejte přes špejli tak, že špejle bude začínat přibližně uprostřed duchova těla.
Pečeme v troubě zapnuté na horkovzduch (máte-li ten jemnější, použijte jej) na 90 stupňů klidně dva plechy najednou 2 hodiny 15 minut (pokud stříkáte větší pusinky – růžičky např. – pečte 2,5 hodiny). Troubu neotvírejte a pusinky nechte alespoň další hodinu ve vypnuté troubě.
Rozpusťe čokoládu a nechte lehce vychladnout. Namočeným párátkem nakreslete duchům očička a nechte ztuhnout.
Sestavení dortu
Čerstvé borůvky (150 g) a jahody (100 g) pokrájené na drobnější kousky
Variantní surovina:
Cassis nebo ovocný sirup či rozvar
Korpusy rozřízněte napůl (budete mít 4 díly). Spodní díl navlhčete cassisem nebo sirupem/rozvarem nebo rovnou naneste vrstvu tvarohového krému. Na něj poskládejte třetinu borůvek. Přiklopte druhou částí korpusu a postup opakujte, jen s jahodami. Na třetí vrstvu korpusu s tvarohovým krémem dejte směs jahod a borůvek. A přiklopte poslední rovnou částí korpusu. Dejte na chvíli vychladit do lednice.
Korpus obmazejte čokoládové – kávovým krémem a na něj naskládejte pusinkové duchy (přilepte trochou krému). „Levitující“ duchy zapíchněte do dortu.
A máte hotovo.