Dýňový chléb vznikl tak trochu náhodou. Měla jsem dýni a chtěla jsem udělat oranžový chléb. Ale neměla jsem v tu chvíli ani chuť ani čas hledat (a přemýšlet o tom, co jsem našla) nějaký konkrétní recept na dýňový chléb. Tak jsem si řekla, pyré jako pyré, a sáhla jsem po mém velmi oblíbeném fialovém chlebu k @maskrtnica (chléb s fialovou mrkví). A udělala jsem dobře, ani před tím, ani potom jsem nejedla vláčnější a lepší chléb 😊
Recept:
Na rozkvas smíchejte 20g žitného kvasu, 120g hladké pšeničné mouky a 80g vody. Přikryjte (nebo zašroubujte sklenici) a nechte v pokojové teplotě zrát klidně 12-16 hodin.
Cca polovinu malé hokkaido dýně zbavte semínkového středu a nakrájejte na cca 1,5-2 cm silné měsíčky, pomažte olivovým olejem, rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na 185 stupňů doměkka (cca 20 – 30 minut podle tloušťky měsíčků). Pak rozmixujte na kašovitou či pyré konzistenci.
Jakmile je rozkvas hotový, přidejte k němu:
600g vody
100g chlebové pšeničné mouky
500g hladké špaldové mouky
250g hladké pšeničné mouky
Zamíchejte nahrubo a nechte 30 – 60 minut autolyzovat (přikryté).
Poté přidejte 220-250g pyré z dýně
20g soli
2 lžičky chlebového koření (@sonnentor.cz)
V robotu s hákem nechte na nízké otáčky cca 8 minut míchat. Ke konci můžete přimíchat hrst semínek (lněná, slunečnicová, nebo nakrájené ořechy).
Přendejte do mísy vymazané lehce olejem a nechte kynout při pokojové teplotě přiklopené cca 4 hodiny. Mezitím cca 4x – 5x přeložte.
Vyklopte na pracovní plochu, rozdělte na dva bochníčky a zformujte do pecnů. Ošatky řádně vysypte pohankovou moukou, vložte bochníčky, pohlaďte hladkou moukou a dejte přikryté kynout přes noc do lednice (aspoň 8 hodin). Já je dávám buď do plastového boxu s víkem nebo je vložím do igelitového sáčku tak, aby se nedotýkal těsta.
Troubu rozpalte na 250 stupňů. Pokud pečete, jako já, ve skle, dejte rovnou skleněnou formu nahřát a nechte ji aspoň 30 minut nahřívat. Pokud pečete na plechu, dejte ho tam hned při zapnutí trouby.
Chléb z ošatky vyklopte na pečící papír, nařízněte podle libosti a papír přesuňte do formy nebo na plech. Ve formě před přiklopením oroste vodou, pod plech dejte plecháček s vodou nebo chrstněte cca 1,5 deci vody na spodní plech a troubu rychle zavřete. Po 16 minutách snižte teplotu na 210 stupňů. Odklopte víko formy, troubu vyvětrejte a dopečte chléb dalších cca 23-25 minut.