(inspirováno receptem od @tastesbetterfromscratch)
na cca 10-12 kousků
Těsto:
130 g hladké mouky
¼ lžičky soli
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření (od sv. Antonína)
220 g krupicového cukru
3 vejce
200 g dýňového pyré (cca ½ středně velké dýně hokkaido nakrájejte na kousky, lehce pohlaďte olivovým olejem, rozložte na plech a upečte v troubě vyhřáté na 185˚ cca 25 až 30 minut, pak rozmixujte a nechte vychladnout)
80 g mletých lískových (nebo jiných) oříšků
Troubu předehřejte na 180˚ (horní a dolní ohřev). Připravte si plech s pečícím papírem lehce přečnívajícím plochu plechu.
Smíchejte sypké suroviny krom cukru. Ve větší míse vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny a metličkou vmíchejte jemně dýňové pyré. Stěrkou nebo jemně metličkou spojte se sypkou směsí.
Pečte cca 15 minut (vyzkoušejte špejlí) a po upečení přikryjte navlhčenou utěrkou, překlopte dnem vzhůru, sloupněte pečicí papír a plát jím znovu přikryjte a nechte takto zcela vychladnout.
Náplň
Na krém prošlehejte:
100 g lučiny
100 g philadelphie
200 g smetany na šlehání 40%
2 lžičky moučkového cukru
Ovocná náplň
2 hrušky
1 vanilkový cukr
Šťáva z ½ citronu
Na ovocnou náplň oloupejte a zbavte jadřinců hrušky, povařte s vanilkovým cukrem a citronovou šťávou doměkka. Nechte vychladnout.
Sestavení:
Těsto otočte a sundejte utěrku. Rozetřete na celou plochu krém a poklaďte hruškovou náplní. Srolujte po delší straně a nechte v lednici odpočinout.