Množství je uvedeno na jednu koláčovou formu se zvýšeným okrajem, 12-16 porcí.
Drobenka:
380 g polohrubé mouky (plus trochu na vysypání formy)
160 g vychlazeného másla nakrájeného na kostičky (plus trochu na vymazání formy)
170 g krupicového cukru
2 menší vejce
10 g prášku do pečiva
Smíchejte rychle a krátce všechny suroviny do konzistence drobenky.
Tvarohová náplň
2 cihličky tvarohu (v alobalu, ne vaničkové)
125 g tvarohu ve vaničce
30 g vanilkového pudinkového prášku
2 menší vejce
2 vanilkové cukry
135 g cukru krupice
Prošlehejte ručním šlehačem všechny suroviny.
K dokončení:
250 – 300 g čerstvého rybízu
Troubu předehřejte na 180˚ horní dolní ohřev. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou. Dvě třetiny drobenky lehce vmačkejte na dno formy a vytvořte nízký okraj. Na těsto naneste tvarohovou směs, poklaďte otrhaný, opraný a okapaný rybíz a navrch navrstvěte zbytek drobenky.
Pečte hodinu a čtvrt a zhruba od 50 minut kontrolujte barvu drobenky na povrchu. Případně přikryjte alobalem, aby příliš nezhnědla, nebo po hodině přepněte troubu na spodní pečení, aby se dopeklo dno.