Množství ingrediencí je na 16 kusů (dort o průměru 20 – 22 cm).
Korpus:
100g mletých lískových oříšků
320g hladké mouky
2,5 lžičky prášku do pečiva
180g másla cca 1 hodinu vyndaného z lednice
4 L vejce (pokojové teploty)
100g třtinového cukru
200g cukru krupice
½ lžičky vanilkového extraktu (lze vynechat)
250 ml vaječného koňaku
180g zakysané smetany (pokojové teploty)
Postup:
Troubu předehřejte na 170° C (horní a dolní ohřev). Připravte si ideálně tři stejně velké dortové formy. Pokud nemáte tři (ale jen dvě nebo jednu), upravte dobu pečení (těsto se bude péci samozřejmě déle).
V míse od robota (nebo ve větší míse, pokud použijete ruční šlehač) prošlehejte plochým nástavcem máslo s oběma cukry do světlé krémové hmoty. Po jednom zašlehejte vejce a následně vanilkový extrakt.
V jiné míse smíchejte suché ingredience.
Zhruba natřikrát zašlehejte střídavě mouku, zakysanou smetanu a vaječný koňak. Průběžně si stírejte případně zůstávající části těsta z boků mísy.
Rozdělte těsto rovnoměrně do forem, u nichž jste vyložili dno pečícím papírem (boky můžete nechat volné a nevymazané). Pokud máte 3 formy, pečte 35 – 40 minut (zkuste propečenost špejlí). Nechte chvíli zchladnout, vyřízněte z formy a vyklopte na mřížku. Nechte zcela vychladnout.
Mangové želé:
470g mraženého manga (samozřejmě můžete použít i čerstvé)
1 vanilkový cukr
3 plátky želatiny
Mango s cukrem povařte a rozmixujte tyčovým mixerem. Namočte plátky želatiny do studené vody. Jakmile změknou, vyždímejte je a nechte rozpustit v teplé mangové směsi (nevařte). Přikryjte potravinovou folií tak, aby se dotýkala povrchu a nechte v lednici vychladit a ztuhnout.
Krém:
120g másla cca 1 hodinu předem vyndaného z lednice
40g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 tvaroh v cihličce (250g)
600g smetany 40%
1 lučina (100g)
100ml vaječného koňaku
Prošlehejte máslo s oběma cukry. Zašlehejte tvaroh a lučinu. Nakonec do směsi přilijte šlehačku a vaječný koňak a prošlehejte do krémové konzistence.
Sestavení dortu
Seřízněte vrchní část korpusu do roviny. Podél okraje spodní části korpusu naneste (ideálně zdobícím sáčkem) okruží krému. Dovnitř naneste lžící mangové želé a lehce zakryjte dalším krémem. Postup opakujte i s dalším patrem. Po přiklopení vrchního patra nechte dort chvíli zpevnit v lednici. Následně obmazejte povrch zbylým krémem.
Pokud vám krém zbyde, můžete z odkrojených vršků korpusů sestavit skleničkové dezerty (vrstvěte střídavě jednotlivé dortové komponenty).
Čokoládové přízdoby
200g hořké kvalitní čokolády (70%)
Čokoládové přízdoby jsou vyrobeny z temperované hořké čokolády. K temperování potřebujete cukrářský teploměr a mikrovlnnou troubu. 140g čokolády zahřívejte po max. 20vteřinových úsecích v mikrovlnné troubě tak, aby rozpuštěná čokoláda dosáhla 45°C. Následně vmíchejte zbylou čokoládu a mícháním nechte vychladnout na 28°C (nedávejte do lednice). Posledním krokem je zahřátí čokolády na 31-32°C.
Jakmile má čokoláda tuto pracovní teplotu, dejte si ji do zdobícího sáčku. Na pečící papír čokoládou kreslete domečky (můžete si předkreslit tužkou na spodní stranu papíru tvar, který pak následujete) a stromky a nechte při pokojové teplotě (nebo si klidně pomozte lednicí) ztuhnout.