Čokoláda a kyselé ovoce k sobě báječně pasuje. Původně jsem ho chtěla kombinovat jen s tropickým ovocem, ale došlo mi mango i mučenka a shodou okolností se mi do ruky dostala mražená ovocná směs Smoothie mango – malina – rybíz (Znojmia) a bylo jasno. Nicméně to, jaká ovocná směs se dostane dovnitř koláče, je vlastně úplně jedno. Když se vám nebude chtít dělat se s ovocným rozvarem ztuženým želatinou, klidně koláč promažte nějakou dobrou marmeládou.
Přípravu koláče si rozložte na dva dny. Ideální je navečer si upéct korpus a udělat základ na čokoládový krém (ganache) a ovocné želé a druhý den to jen vše rychle sestavit. Příprava není vůbec náročná, jen je třeba počítat s chlazením.
Korpus (suroviny jsou na jeden koláč o průměru 20 cm):
100 g nasekané hořké čokolády nebo čokoládových pecek
100 g slunečnicového nebo řepkového oleje
170 g hladké mouky
30 g mletých mandlí
25 g holandského kakaa
1 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
¼ lžičky soli
65 g másla pokojové teploty
200 g třtinového cukru- 495
3 menší vejce (nebo 2 velká)
60 g bílého jogurtu pokojové teploty
Troubu předehřejte na 160 °C na horkovzduch a koláčovou formy o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem – dno přivřete a na boky pomocí trochy másla přilepte proužky pečícího papíru.
Čokoládu a olej rozehřejte v kastrůlku na mírný stupeň za občasného míchání. Čokoláda se rozpustí a spojí s olejem. Nechte trochu zchladnout.
Společně promíchejte v jedné míse mouku, mandle, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl.
Oddělte bílky od žloutků a polovinu cukru vyšlehejte se žloutky ve velké míse (budete do nich následně přidávat další suroviny) a druhou polovinu s bílky (do konzistence pevného lesklého sněhu).
Do žloutkové hmoty zašlehejte máslo, vmíchejte vychladlou čokoládu s olejem a postupně vmíchejte moučnou směs a jogurt. Nakonec stěrkou zatřete sníh.
Pečte ve vyhřáté troubě 45 – 50 minut (vyzkoušejte propečenost špejlí). Upečený korpus nechte 10 minut chladnout ve formě a pak vyklopte dnem vzhůru na mřížku a nechte zcela vychladnout. Ideální je vychladlý korpus na noc zabalit do potravinové folie a dát do lednice.
Šlehaná mučenkovo – citronová ganache
Ganache je název pro směs čokolády a tekutiny (většinou smetany, často se ale používá také čerstvá ovocná šťáva).
200 g nasekané kvalitní bílé čokolády nebo čokoládových pecek
30 g dužiny z marakuji (mučenky)
20 g citronové šťávy
20 g medu
160 g smetany (A) ke šlehání (minim. 33%)
150 g smetany (B) ideálně 40% na vyšlehání
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě (ideálně v plastové misce na několikrát po max. 20 vteřinových úsecích, po kterých čokoládu vždy promíchejte) nebo nad vodní lázní.
Zbylé ingredience (vyjma smetany B, tu budete potřebovat až druhý den) smíchejte v rendlíku a přiveďte k bodu varu. Nalijte přes sítko (separujete semínka a dužinu z mučenky) na čokoládu, nechte minutu stát a pak vymíchejte dohladka. Přikryjte potravinovou folií nebo dejte do uzavíratelné krabičky a dejte přes noc do lednice vychladit.
Dužinu ze sítka seberte do uzavíratelné krabičky a dejte také do lednice (nechte na zdobení dortu).
Druhý den nalijte smetanu B na vychlazený základ a lehce a krátce společně prošlehejte na co nejnižší stupeň jen do spojení a mírného ztuhnutí. Pozor na přešlehání.
Ovocné želé
200 g mraženého ovoce (já jsem použila Smoothie mango – malina – rybíz) od Znojmia
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru krupice
1 plátek želatiny
Ovoce v rendlíku provařte s cukrem. Želatinu namočte do studené vody. Jakmile změkne, vyždímejte ji a vmíchejte do teplého ovoce, než se rozpustí. Dejte do lednice zcela vychladnout.
Sestavení koláče
Korpus jednou prořízněte a na spodní díl naneste lžící ovocné želé a rozetřete po celém povrchu. Přiklopte vrchním dílem a na ten rozetřete našlehanou ganache a dozdobte dužinou z mučenky.