Suroviny na 13 kusů:
Dortíky
50 g espressa nebo silné uvařené kávy
40 g kakaa holandského typu
230 g hladké mouky
3 g jedlé sody
7 g prášku do pečiva
Špetka soli
110 g krupicového cukru
110 g jemného třtinového cukru
3 vejce M pokojové teploty
110 g rozpuštěného másla
50 g rostlinného oleje
145 g podmáslí pokojové teploty
100 g nasekané kvalitní mléčné čokolády
100 g nasekané kvalitní bílé čokolády
Ganache
220 g najemno nasekané hořké čokolády (můžete polovinu nahradit mléčnou čokoládou)
380 g smetany na šlehání (min. 33%, ideálně 40%)
500 g tučného tvarohu
Kávový karamel
140 g krupicového cukru
80 g smetany ke šlehání (aspoň 33%)
30 g espressa
110 g studeného másla na kostičky
Špetka soli
Nejprve si připravte ganache. V rendlíku ohřejte smetanu téměř k bodu varu. Nalijte na čokoládu připravenou v misce, nechte minutu stát a následně rozmixujte ponorným mixerem. Jakmile je směs dohladka spojena, ponorným mixerem zašlehejte i tvaroh.
Přikryjte na dotyk potravinovou fólií a dejte aspoň na dvě hodiny do lednice. Ganache hezky ztuhne do konzistence, ve které bude krém držet bez problémů tvar.
Na karamel si dejte do vyššího rendlíku cukr, sůl a přidejte trochu vody (nechte cukr jen nasáknout vodou, lépe se bude rozpouštět). Zahřívejte na středním plameni bez míchání až do karamelové barvy. Mezitím si ohřejte smetanu např. v mikrovlnné troubě a smíchejte s uvařeným espressem.
Jakmile má cukr správnou barvu, odstavte a nalijte na něj opatrně ohřátou smetanu s kávou. Rychle promíchejte a na chvíli vraťte na plotýnku a promíchejte do spojení a rozpuštění. Pozor, směs po nalití smetany hodně vzkypí.
Vmíchejte máslo, nalijte do sklenice a nechte v lednici vychladnout.
Troubu předehřejte na 170 stupňů horkovzduch.
Uvařte si espresso a dejte stranou. V jedné velké míse smíchejte sypké suroviny. Ve druhé, menší, míse ruční metličkou rozšlehejte vejce, zašlehejte podmáslí, olej s máslem a vše následně vmíchejte do sypkých surovin ruční metličkou. Nemusíte se snažit, aby směs byla zcela hladká. Míchejte spíše kratší dobu. Nakonec vmíchejte espresso. Jakmile se spojí se směsí, zamíchejte čokoládu.
Do formiček na cupcakes vložte papírové košíčky. Dejte do každého, pokud možno, stejné množství těsta (pomozte si např. naběračkou na zmrzlinu).
Pečte cca 20 – 25 minut (když jsou hotové, je povrch pevný a pruží, ideální je ale zkusit to špejlí – nesmí se na to lepit mazlavé syrové těsto). Po vytažení nechte chvilku ještě ve formičkách (pozor ale na přesušení – vlhké drobečky na špejli jsou v pořádku, těsto po vyndání ještě ztuhne).
Sestavení
Pokud chcete ke zdobení použít mimo jiné drobečky těsta, nechte si jeden korpus stranou a rozmixujte ho v blenderu.
Ve vychladlých korpusech vydlabejte uprostřed malou jamku (např. kulatou zdobicí špičkou). Naplňte karamelem. Krém přeneste do sáčku s hvězdicovou zdobicí špičkou (nešlehá se). Krouživým pohybem bez přerušení naneste na vršek korpusů v několika vrstvách a zakončete do špičky. Ozdobit můžete vykrojeným srdíčkem z ovoce, opraženými oříšky nebo jen drobenkou z těsta.