Množství ingrediencí je na cca 16 kusů (podle velikosti)
Sušenky:
70 g másla
1/3 lžičky soli
1/3 lžičky jedlé sody
150 g krupicového cukru
50 g hladké mouky
25 g kakaa
3 vejce M
150 g nasekané hořké čokolády k rozpuštění plus 80 g nasekané čokolády nakonec do těsta
50 g mletých ořechů (mandle, lískové oříšky, vlašské)
Nad vodní lázní v misce rozpusťte společně čokoládu s máslem. Nechte vychladnout. Prošlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte zchladlou čokoládovou směs a následně směs mouky, kakaa, ořechů, soli a sody. Nakonec zamíchejte do těsta nasekanou čokoládu. Těsto dejte na půl hodiny až hodinu do lednice.
Rozehřejte troubu na horní a dolní ohřev na 180° C. Lžičkou tvarujte na plech vyložený pečicím papírem malé hromádky (vrchovatá lžička) v dostatečné vzdálenosti od sebe (nechte cca 5 cm prostor kolem hromádek).
Pečte 9 minut, pak (pokud chcete dosáhnout pravidelného kruhového tvaru) plech vyndejte z trouby a kruhovým vykrajovátkem můžete zarovnat tvar sušenek (nikoli vykrojením, ale „ohraničováním“ – kruhovým pohybem vykrajovátka podél hrany sušenky). Následně sušenky vraťte na další 2 – 3 minuty do trouby. Nechte na plechu vychladnout
Celkový čas pečení doporučuji vyzkoušet na jedné sušence, kterou upečete samotnou jako první (záleží na velikosti hromádek těsta).
Krém z červených pomerančů
100 g šťávy z červených pomerančů
20 g citronové šťávy
3 žloutky (50 g)
70 g cukru
10 g vanilkového pudinkového prášku
70 g másla 200 g smetany 40%
Všechny suroviny krom másla a šlehačky smíchejte metličkou v rendlíku, přiveďte k varu a povařte dvě minuty za stálého míchání (konzistence uvařeného pudinku). Odstavte z tepla a vmíchejte máslo.
Přikryjte potravinovou fólií na dotyk a nechte v lednici zcela vychladnout.
Smetanu ušlehejte dotuha. Stěrkou vmíchejte do pudinkového základu.
Dokončení
Na srdíčko vystřihněte z papíru šablony většího a menšího srdíčka. Přiložte větší šablonu na sušenku a pocukrujte moučkovým cukrem. Přiložte menší 3ablonu a přes sítko nasypejte kakao. Podávejte s pomerančovým krémem.