Suroviny:
150g hladké mouky
130g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
20g kakaa holandského typu + cca 3 lžíce kakaa na vysypání formy
220g medu
200g másla pokojové teploty + máslo na vymazání formy
100g podmáslí nebo kefíru pokojové teploty
3 lžíce rumu
4 vejce pokojové teploty
200g najemno nastrouhané fialové mrkve (zbavené případného přebytku vody)
3 hrsti směsi ořechů (vlašské, lískové, mandle, kokos apod.)
100g nasekané hořké nebo mléčné čokolády
Na potření upečeného chlebíčku
2 lžíce rumu
3 lžíce rozpuštěného másla
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
Citronová poleva:
250g moučkového cukru
50g citronové šťávy
Troubu předehřejeme na 180˚C (spodní a horní ohřev). Připravte si formu na biskupský chlebíček a vymažte ji máslem a vysypejte kakaem.
Nejprve smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici, kakao a citronovou kůru. V hluboké míse prošlehejte do světlé nadýchané konzistence máslo s medem. Po jednom zašlehejte vajíčka. Do směsi střídavě vmíchejte po částech sypkou směs a podmáslí (začněte moukou a skončete moukou). Vmíchejte rum a nakonec stěrkou mrkev, nasekané ořechy (doporučuji nahrubo nasekat v chopperu) a čokoládu.
Těsto dejte do připravené vysypané formy a pečte cca 50 – 60 minut na střední příčce trouby. Zkontrolujte chlebíček po cca 40 minutách – povrch by měl být už pevný, ale jemným dotykem povrchu bude patrné, že vnitřek chlebíčku je ještě neupečený. Proti případnému přílišnému přepečení povrchu přikryjte případně alobalem. Kontrolujte špejlovým testem (pokud zapíchnete špejli doprostřed plechu, musíte ji vytáhnout suchou nebo max. s drobečky, nikoli od ještě nedopečeného vlhkého těsta).
Po upečení potřete povrch chlebíčku směsí másla, cukru a rumu. Nechte 15 minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku (dnem vzhůru) a nechte zcela vychladnout.
Na polevu smíchejte cukr a citronovou šťávu a polijte chlebíček.