Na 30 – 40 kusů (podle velikosti a zvoleného tvaru)
Sušenky:
210g másla cca 1 hodinu vyndaného předem z lednice
3 lžičky citronové šťávy
1/3 lžičky soli
110g moučkového cukru
250g hladké mouky
10g celého máku
20g mletých mandlí nebo pistácií (mohou být i jiné ořechy)
Prošlehejte máslo do světlého krému. Zašlehejte sůl, citronovou šťávu a následně cukr. Nakonec vmíchejte sypké ingredience a uhněťte rychle těsto. Máte několik možností, jak s těstem pracovat a udělat z něj sušenky. Můžete takto hotové těsto vytvarovat do kvádru nebo válečku, který (zabalený v potravinové fólii necháte přes noc zatuhnout v lednici) následně nakrájíte nožem na plátky (cca 1,5 cm široké) a ty položené na pečící papír takto upečete. Stejně tak můžete těsto nechat nejdřív přes noc vychladit v lednici a druhý den z něj formovat kuličky, které prstem zploštíte do placiček. Nebo můžete těstem plnit i formičky nebo ho vyválet a vykrajovat tvary.
Těsto v troubě nabyde a lehce se rozteče do stran, proto si nechte větší rozestupy.
Pečte v troubě rozpálené na 160° – 170° C (horní dolní ohřev) do lehoulince růžova.
Nechte zcela vychladnout na plechu a před tím se sušenkami nemanipulujte. Jsou skutečně křehké a potřebují zpevnit na plechu.
Poleva z bílé čokolády a dokončení
200g bílé čokolády
10g olivového oleje
Kandovaná pomerančová kůra
Lžíce celého máku
Na polevu v misce nad vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s olejem. Nechte zchladnout (jinak by byla příliš řídká a na sušenkách by nevytvořila dostatečnou vrstvu). Sušenky polomáčejte a pokládejte na připravený tác s pečícím papírem. Na polevu nasypejte mák a kandovanou pomerančovou kůru.
Nechte v lednici zatuhnout a pak teprve opatrně sejměte z pečícího papíru.