Recept je na cca 30 – 40 kuliček (podle velikosti)
120 g smetany 40%
15 g medu
Vanilkový extrakt 15 kapek
330 g mléčné čokolády (nasekané nebo v čočkách)
20 g Malibu rumu
110 g kokosových plátků
100 hořké čokolády na povrchovou vrstvu
Na suché pánvi opražte kokosové plátky a následně je nasekejte na drobnější kousky.
V hrnci smíchejte smetanu, med a vanilkový extrakt a přiveďte těsně pod bod varu. Odstavte, vlijte rum a nalijte na mléčnou čokoládu v misce. Nechte minutu stát a následně (ideálně ponorným mixerem) promíchejte dohladka. Přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu a dejte na cca 1,5 až 2 hodiny do lednice.
Jakmile je směs dostatečně pevná, aby se dala nabírat lžičkou a držela tvar (pevnější než krém), nabírejte čajovou lžičkou vždy cca 1 lžičku a tvořte hromádky na podložku (která se vám vejde do lednice). Dejte na chvíli do lednice zpevnit.
Následně v dlaních ukoulejte kuličky a znovu položte na podložku a dejte do lednice na další chvilku.
Pokud máte k dispozici cukrářský teploměr, pusťte se do temperování hořké čokolády. 70 g zahřívejte po max. 20vteřinových úsecích v mikrovlnné troubě tak, aby rozpuštěná čokoláda dosáhla 45°C. Následně vmíchejte zbylou čokoládu a mícháním nechte vychladnout na 28°C. Posledním krokem zahřátí čokolády na 31-32°C.
Posledním krokem je už jen legrace – namáčejte si prsty v temperované čokoládě, pohlaďte s nimi kuličku, aby byla celá čokoládou pokrytá, a ihned ji vložte do kokosových plátků, ve kterých kuličku poválejte. Temperovaná čokoláda velmi rychle tuhne, proto je třeba skutečně obalovat kuličku po kuličce, jinak by vám kokos neměl, nač se přilepit. Nespornou výhodou temperované čokolády je právě ono stabilní zatuhnutí. Na kuličce se vám vytvoří krásně křupavá vrstva, která pomůže trvanlivosti i chuti.
Pokud nemáte teploměr, nebojte se udělat verzi jen s rozpuštěnou čokoládou. Nechte ji ale před poléváním kuliček trochu zchladnout. Kulička sice nebude křupavá, ale určitě bude i tak dobrá.