Množství ingrediencí na těsto je na 15 kapsiček.
400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
1 vejce a 1 žloutek pokojové teploty
250 g másla pokojové teploty (vyndané cca 1 hodinu z lednice)
Špetka soli
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Kůra z 1 bio citronu
2 – 4 lžíce vlažného mléka
Tvarohová náplň
250 g (1 kostka) tvarohu (nikoli vaničkového)
1 menší vejce
4 lžíce cukru
4 gramy vanilkového pudinkového prášku
Povidlová náplň
220 g povidel
1 lžíce rumu (tuzemák)
1 lžíce mletých mandlí nebo vlašských ořechů
Suroviny k dokončení
1 vejce na pomašlování před pečením
2 lžíce másla
1 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru
Do mouky udělejte důlek a nadrobte do něj droždí. Zasypejte cukrem a bokem nasypejte sůl. Přidejte vajíčko, citronovou kůru a pomocí mléka zadělejte rukou nebo v robotu těsto. Těsto se konzistencí blíží více než klasickému kynutému těstu křehkému těstu. Zabalte do potravinové folie a dejte na půl hodiny až hodinu do lednice.
Připravte si náplně – smíchejte vždy všechny suroviny v misce.
Následně vyválejte slabou placku (cca 2 mm silnou) nebo menší placky – odeberte vždy kousek těsta – na lehce pomoučené ploše a pravítkem vyměřte pravidelné čtverce.
Každý čtverec pomyslně rozdělte na 4 čtvrtiny, ale vykrojte jen dvě linky u spodní pravé čtvrtiny, a to tak, abyste tuto čtvrtinu neoddělili od celku (tedy ve středu se řez nepotká). Na protilehlou čtvrtinu naneste kopeček náplně a odkrojenou protilehlou čtvrtinou náplň přiklopte. S těstem pracujte opatrně, není tak pružné jako klasické kynuté těsto. Zbylé dvě čtvrtiny nařezejte na proužky vedoucí od kraje těsta směrem k přiklopené čtvrtině. Střídavě pak překládejte proužky vždy z jedné a druhé strany přes zakrytou čtvrtinu. Pokud byste chtěli vidět video návod tohoto „pletení“, podívejte se na instagramový profil @vegansugarspoon na příspěvek z 2.11. 2021 nebo se podívejte na fotografie na instagram @undercakepressure do výběru ze stories „šátečky“.
Šátečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 20 minut na 170˚ C.
Po vyjmutí z trouby potřete směsí rozpuštěného másla, cukru a rumu.