Suroviny na těsto:
– 430 g hladké mouky plus 2 – 3 lžíce na dotažení správné konzistence
– 25 g cukru krupice
– 8 g soli
– 7 g sušeného droždí
– 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
– 1/2 čajové lžičky mleté skořice
– 1/3 čajové lžičky mletého hřebíčku
– nastrouhaná kůra z 1 bio citronu (nebo půl lžičky sušené kůry)
– 140 g plnotučného mléka
– 100 g vody
– 80 g másla
– 1 M vajíčko plus 1 žloutek pokojové teploty
– 1 malé vajíčko rozšlehané na potření před pečením
Na dokončení:
– 30 g rozpuštěného másla
– 1 lžíce rumu (Tuzemák nebo sladký aromatický karibský)
– 2 lžičky moučkového cukru
– pečící papír
Suroviny na náplň:
– cca 1/2 dýně hokkaido – cílem je cca 430 g dýňového pyré
– trocha olivového oleje
– 30 g másla pokojové teploty
– 1 lžička mleté skořice
– 1/2 lžičky mletého hřebíčku
– 50g třtinového cukru
– 10 g moučkového cukru
Nejprve si připravte náplň. Dýni nakrájejte i s kůrou na cca 2 – 3 cm silné měsíčky a rukama je potřete (pohlaďte) s olivovým olejem. Rozložte na pečící papír na plechu a pečte na 200 stupňů 28-30 minut doměkka. Rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s ostatními surovinami na náplň. Dejte stranou.
Na těsto smíchejte v míse od robota 200 g mouky, sůl, cukr, droždí a koření a kůru. V rendlíku smíchejte mléko, vodu a máslo a zahřejte na cca 50 stupňů. Přidejte k moučné směsi a míchejte dohladka (v robotu použijte pádlový nástavec). Vmíchejte vejce a žloutek a začněte přisypávat zbytek mouky. Po chvíli vyměňte nástavec za hák a hněťte cca 8-10 minut. Případně dosypte trochu mouky na dotažení (těsto bude lepkavé, ale nemělo by být příliš mazlavé). Zformujte do koule a dejte do mísy vymazané olejem a přikryté kynout na teplé místo na cca hodinu.
Těsto na pracovní ploše vyválejte na obdélník o tloušťce cca 0,5 – 1 cm. Potřete náplní ve slabé, ale kompaktní vrstvě a nechte cca 1 cm na okrajích volný. Sviňte po delší straně do utažené rolády a přitlačte šev (spojte těsto). Rozřízněte podélně na dvě stejně silné části tak, aby jeden konec zůstal spojený (nechte konec na cca 5 cm nerozřízlý). Překládejte jeden konec přes druhý z leva do prava (sviňte do copu ze dvou pramenů) a na konci spojte prameny k sobě.
Vložte do formy na biskupský chlebíček vyložený pečícím papírem, přikryjte volně fólií a nechte na teplém místě kynout cca 30 – 40 minut. Pomašlujte vajíčkem a pečte cca 45 – 50 minut (horní dolní ohřev) v troubě na 180 stupňů. Hlídejte si barvu a případně přikryjte ke konci pečení alobalem.
Po upečení ihned potřete řádně směsí másla, rumu a cukru a nechte ve formě vychladnout na mřížce.