Suroviny na korpus:
150 g bílků
225 g cukru krupice
20 g kukuřičného škrobu
5 g vinného octa
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do tuhého lesklého sněhu, který tvoří měkké špičky (není úplně tuhý, ale drží tvar). Nakonec rychle a krátce zašlehejte škrob a ocet.
Troubu předehřejte na 150˚ C (horní a dolní ohřev). připravte si na plech pečící papír a nakreslete na rubovou stranu kruh o průměru 18 cm (např. podle dna dortové formy). Naneste sníh doprostřed kruhu do vysokého kopce (sníh bude uvnitř kruhu, cca 3 cm od okraje po celém obvodu – při pečení se směs nafoukne a zvětší). Zdobícím nožem nebo stěrkou vytvarujte kopec a uprostřed nahoře vydlabejte malý důlek.
Dejte do trouby a ihned snižte teplotu na 120˚ C. Po půl hodině snižte na 110˚ C a pečte další hodinu (celkem tedy hodinu a půl). Poté vypněte troubu, ale neotvírejte ji a Pavolovu v ní nechte klidně do druhého dne stydnout a schnout (minimálně ji nechte ve vypnuté troubě 3 hodiny). Korpus bude zvenku krásně křupavý a uvnitř měkký, sněhový.
Mangový krém
Recept na mango curd jsem objevila na blogu Two cups flour (www.twocupsflour.com). Zaujalo mě, že je slazen výhradně medem. Recept jsem si lehce upravila co do gramáže surovin. Výsledná chuť je sametová, jemně nakyslá a tak akorát mangová.
Suroviny:
290 g pyré z manga (použila jsem mražené mango, které jsem nechala v rendlíku povolit a prohřát a pak jsem ho rozmixovala ponorným mixérem)
25 g citronové šťávy
15 g kukuřičného škrobu
90 g medu
115 g másla
4 žloutky
Do rendlíku dejte mangové pyré, citronovou šťávu a máslo. V misce smíchejte škrob s medem do kašičky, kterou pak přidejte k ostatním surovinám do rendlíku. Prohřejte lehce a přidejte žloutky. Přiveďte k varu a nechte provařit za stálého míchání cca 2 minuty.
Přendejte do sklenice s víkem a nechte vychladit v lednici.
Před použitím prošlehejte krátce šlehačem.
Sestavení
Suroviny:
200 g smetany ke šlehání
Kousky melounů (vodní, cukrový) – cca 100 g
Korpus plňte až těsně před podáváním. Vyšlehejte šlehačku. Korpus si dejte na servírovací talíř a plňte na něm. Na dno dejte mangový krém (část nechte na zdobení povrchu), na něj navrstvěte šlehačku a znovu mangový krém (rozetřete několika tahy lžící nebo vidličky, aby se lehce propojily). Dozdobte melounem