Množství ingrediencí je na 12 – 16 porcí
Kdo by neměl rád Míša dort. I my patříme mezi jeho fandy. A přinášíme variaci na jeho téma se zakysanou smetanou a šlehačkou, která namísto másla v tvarohové směsi dort odlehčí, a s jahodami, které mu dodají chuťově správný šmrnc a pozdvihnou ho i vzhledově.
Korpus
85 g nasekané hořké čokolády
85 g másla
210 g hladké mouky
200 g třtinového krupicového cukru
¼ lžičky soli
135 g podmáslí nebo kefíru pokojové teploty
1 a ¼ lžičky sody
2 L vejce pokojové teploty
- Troubu si předehřejte na 170˚(horní dolní ohřev). Připravte si dortovou formu o průměru 26 cm a vyložte dno pečícím papírem. Můžete také použít dvě menší formy (18 – 20 cm – my jsme použily jednu kulatou a jednu ve tvaru srdce), ale pak zkraťte čas pečení.
- Čokoládu dejte do plastové misky a pozvolna (po 15 vteřinách maximálně s následným promícháním) rozpusťte v mikrovlnné troubě (nebo nechte rozpustit v misce nad vodní lázní).
- Do rendlíku dejte 150 g vody a máslo a pozvolna nechte rozpustit.
- Vmíchejte do máslové směsi rozpuštěnou čokoládu a sejměte ze sporáku. Nechte trochu zchladnout.
- Prošlehejte cukr s vejci do nadýchané pěny (trvá to několik minut).
- V jiné míse smíchejte mouku, sodu, a sůl.
- Ke vaječné hmotě postupně střídavě nejprve lehce metlou zamíchejte zchladlou čokoládovou směs, pak podmáslí/kefír. Nakonec prosejte do hmoty moučnou směs a promíchejte.
- Těsto nalijte do připravené formy (nebo forem) a pečte cca 50minut v jedné větší formě nebo 40 minut (ve dvou menších formách). Kontrolujte korpus a po 40 – 45 minutách zkuste, jestli je korpus upečený. Rukou se dotkněte středu korpusu a lehce stlačte a zatřeste těstem, ucítíte, jestli je pevné nebo ještě ne. Pokud je pevné, zkuste test špejlí – zapíchněte do středu korpusu. Po vytažení na ní mohou zůstat drobečky, ale ne mazlavé těsto.
- Po vytažení z trouby nechte korpus trochu vychladnout (cca 15 minut), vyřízněte z formy a vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Případný „kopec“ na dortu tím krásně vrátíte do roviny a nebudete jej muset seřezávat.
Tvarohový krém
850 g polotučného tvarohu ve vaničce (MIIL)
350 g zakysané smetany (MIIL)
300 g šlehačky 40%
115 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
2 plátky želatiny
Vyšlehejte společně tvaroh, moučkový cukr a vanilkový cukr. Namočte si plátky želatiny do studené vody. Ohřejte si dvě lžíce zakysané smetany a 100 g šlehačky v mikrovlnné troubě (nebo opatrně v rendlíku na plotýnce) a změklou a vyždímanou želatinu ve směsi rozmíchejte do rozpuštění. Zbylou zakysanou smetanu krátce zašlehejte do tvarohu a zbylou šlehačku vyšlehejte dotuha. Smetany s želatinou vmíchejte do tvarohové směsi a nakonec stěrkou zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.
Sestavení dortu
500g jahod
Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na plátky silné cca 3mm. Korpus rozřízněte na dvě poloviny. Spodní část vraťte do uzavřené čisté dortové formy (o stejné velikosti, v jaké jste pekli) a obvod formy zevnitř vyložte proužkem pečícího papíru vysokým minimálně do výšky formy (zasuňte ho i za korpus). Plátky jahod rozložte po obvodu na korpus a opřete o pečící papír ve formě. Snažte se, aby mezi jahodami nebyly mezery. Naneste stěrkou cca 2/5 až 1/2 tvarohové směsi a snažte se ji rozetřít i do mezer mezi jahodami. Na krém rozprostřete několik nakrájených jahod.
Druhou část korpusu ořízněte tak, aby měla v průměru o 3-4 cm méně, než spodní část (tedy uřízněte od okraje cca 1,5 – 2 cm a dejte stranou). Zmenšenou polovinu korpusu vložte doprostřed formy na krém s jahodami a mírně přitlačte.
Korpus zcela zakryjte zbytkem krému a srovnejte stěrkou nebo zdobicím nožem do roviny. Dejte aspoň na hodinu do lednice.
Zbytek jahod schovejte na dekoraci na hotový dort.
Čokoládová poleva (ganache)
150 g směsi hořké a mléčné čokolády (v libovolném poměru) nasekané
120 g šlehačky 40%
Šlehačku přiveďte k varu a vlijte na nasekanou čokoládu v misce. Nechte chvíli stát (cca 1 minutu) a pak stěrkou nebo ponorným mixérem rozmíchejte dohladka. Naneste na dort a vraťte do lednice a nechte zatuhnout do druhého dne.
Před podáváním dort opatrně vyjměte z formy, odstraňte pečící papír z boků a boky případně jemně uhlaďte zdobícím nožem (nebo příborovým nožem). Dozdobte jahodami.