Množství ingrediencí je na 3 šišky štrúdlu.
Suroviny na těsto:
250 g 100% rostlinného tuku (např. Omega)
350g hladké mouky + na podsypávání
Špetka soli
1 vejce
130g ledové vody
Náplň:
500g zeleného chřestu
200g mraženého lesního ovoce
200g mražených malin
140g mletých mandlí
1 skořicový cukr
1 vanilkový cukr
60g třtinového krupicového cukru
Drobenka:
80g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
50g třtinového cukru
50g másla
Na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření
Celé nebo nahrubo nasekané mandle
Těsto:
Nastrouhejte najemno chlazený tuk do velké mísy. Přisypejte mouku, přidejte vejce, sůl a vodu a zadělejte hladké sametové těsto (v robotu hákem nebo tradičně v míse vařečkou a rukama).
Dejte na půl hodiny do lednice.
Mezitím si připravte chřest. Pro skvělý výsledek je naprosto klíčové, abyste měli chřest čerstvý. Nesmí být ani zvadlý, ani vysušený, jinak bude náplň nepoživatelná. Z chřestu odlomte spodní část (musí to křupnout). Oloupejte chřest škrabkou (stačí trochu zbylou spodní část stonků). V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství mírně osolené vody. Chřest do něj vložte a vařte max. 3 minuty. Po uvaření chřest zchlaďte v míse s ledovou vodou (voda + led). Osušte papírovou utěrkou a dejte stranou.
Těsto rozdělte na 3 stejné díly (měly by vážit cca 250g jeden). Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem. Rozválejte si první část těsta na tenkou placku (na délku by měla lehce přesahovat velikost plechu). Přemístěte na plech tak, aby byl střed placky umístěn zhruba ve středu pomyslné jedné poloviny plechu (na plech se vám vejdou dvě šišky, pracujte tedy s polovinou plochy plechu). Střed placky posypejte směsí cukrů a mandlí (cca 3 lžíce směsi) a vyrovnejte na ni cca třetinu chřestu. Nechte na bocích volné těsto tak, abyste mohli závin uzavřít (překlopit z obou stran těsto přes náplň). Opět zasypejte směsí mandlí a cukru a navrstvěte na chřest mražené ovoce a znovu trochu pomandlujte a pocukrujte. Přiklopte jednou částí volného těsta a kraj potřete rozšlehaným vejcem. Přiklopte druhou částí (a nepotírejte zatím vajíčkem).
Postupujte stejně s druhou částí těsta. Teprve když máte obě šišky uzavřené, obě pomašlujte vajíčkem, posypejte drobenkou, kterou jste si smíchali prsty ze surovin na drobenku, a mandlemi.
Stejným způsobem si na druhý plech připravte třetí šišku.
Pečte v troubě rozpálené na 185˚ C (horní a dolní ohřev) cca 35 minut. Po upečení pocukrujte.