Mini Pavlovy s mangovým želé a šlehačkou (na cca 5 – 6 větších minipavlov)
Korpusy si upečte den předem. Potřebují hodně času na odpočinek v troubě.
Korpusy:
150 ml bílků (z cca 4 vajec)
220 g jemného krupicového cukru
12g kukuřičného škrobu
3g bílého vinného octa
2 lžíce kakaa (variantně)
Želé z manga:
240 g mraženého manga (samozřejmě můžete použít i čerstvé, nakrájené na kostičky)
50g pomerančové šťávy
30ml bílého vína
1 plátek želatiny
Na dokončení:
200g šlehačky (ideálně 40%)
Drobné tropické ovoce (natrhaná dužina pomela nebo růžového grepu, červeného pomeranče, ananas nakrájený na drobné kostičky)
Den před podáváním si připravte korpusy. Bílky začněte šlehat na střední otáčky a jakmile se začne vytvářet pěna, začněte postoupně zašlehávat cukr. Vyšlehejte pevný a lesklý sníh (trvá to pár minut). Jakmile tvoří pevné, ale stále ještě pružné špičky (v žádném případě už nestéká), krátce na nižší otáčky vešlehejte škrob a ocet.
Pokud chcete mít korpusy dvoubarevné, jako máme na fotkách (já jim říkám pastelkové, protože mi po upečení připadají opravdu jako vystínované hnědou pastelkou), odeberte cca 1/5 sněhu do misky a přes sítko do něj nasypte kakaový prášek a stěrkou jemně promíchejte.
Předehřejte troubu na 140 stupňů (horní dolní ohřev).
Připravte si plech s pečícím papírem nebo jinou vhodnou podložkou (teflon, silikon apod.) a naneste sníh do požadovaného tvaru. Buď můžete dělat kopečky lžící, do kterých uděláte důlek, nebo sněhem naplňte cukrářský sáček se zvolenou špičkou (vhodná je jak kulatá, tak i řezaná – např. otevřená hvězda). Kakaový sníh vkládejte střídavě se sněhem bílým. Krouživým pohybem tvořte hnízda (sáček držte kolmo nad plechem a stříkejte svrchu, nejdřív spirálu dna a pak plynule okraj ve dvou vrstvách). Naše Pavlovy mají průměr by měly mít hromádky cca 7 – 8 cm.
Plech vložte do trouby do nejnižší polohy a teplotu ihned stáhněte na 105˚ C. Pečte dvě hodiny. Pak vypněte troubu, ale neotvírejte ji a Pavlovy v ní nechte aspoň ještě hodinu odpočívat. Ideální je, když je ve vypnuté (a neotevřené) troubě necháte do druhého dne přes noc.
Na želé si dejte do kastrůlku mango, pomerančovou šťávu a bílé víno a provařte doměkka. Ponorným mixérem rozmixujte dohladka. V misce si ponořte plátek želatiny do ledové vody a nechte změknout. Vyždímejte plátek a přidejte jej do teplé mangové směsi. Promíchejte do rozpuštění. Přendejte do zdobícího sáčku nebo nechte v misce a dejte do lednice vychladnout a mírně ztuhnout.
Sestavení:
Na dno korpusů naneste zdobícím sáčkem nebo jednoduše lžičkou mangové želé. Vyšlehejte šlehačku dotuha a na želé naneste kopeček (my jsme použily kopečkovač na zmrzlinu, ale určitě můžete použít lžíci nebo i zdobící špičku a sáček). Na šlehačku rozmístěte ovoce. A je to!