Korpus:
225 g hladké mouky
2 g soli
Špetka skořice
140 g vychlazeného másla na kostičky
60 g krupicového cukru
1 malý žloutek
1 lžíce studené vody
Na pečení:
Alobal a rýže (či luštěniny na zatížení)
Smíchejte rychle a krátce mouku, sůl a kousky másla, až vám vznikne hrubá drobenka. Přidejte cukr a žloutek se lžící studené vody a rychle zpracujte na kompaktní těsto (nesmíte hníst příliš dlouho ani důkladně, jinak by se moc rychle aktivoval lepek a těsto by bylo tuhé – nevadí, když v těstu zůstanou malé kousky másla). Udělejte z těsta placku, zabalte do fólie a dejte aspoň na hodinu (klidně do druhého či třetího dne) do lednice.
Troubu předehřejte na 180 stupňů horní dolní ohřev.
Těsto opatrně vyválejte mezi dvěma pečícími papíry a nechte opět chvíli zchladit v lednici.
Opatrně přeneste (pomozte si pečícím papírem, na kterém jste vyvalovali) do koláčové formy vymazané máslem a prsty upravte okraje. Dejte alespoň na půl hodiny do lednice a pak seřízněte okraje podél hrany koláčové formy. Prsty vytvarujte finálně „varhánky ve formě“.
Těsto vyložte alobalem a vysypte bohatě vhodnou zátěží (rýží, fazolemi apod.). Dejte péci. Po 30 minutách opatrně sejměte alobal či pečící papír se zátěží a dopečte dalších 10 minut (lehce dozlatova). Nechte na mřížce zcela vychladnout.
Malinový krém (diplomat)
520 g malinového pyré (koupíte hotové v cukrářských potřebách, nebo si vyrobíte povařením a propasírováním malin)
Lžíce citronové šťávy
80 g vody
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
60 g vanilkového pudinkového prášku
300 g smetany ke šlehání min. 33%
50 g másla
Prohřejte pyré s vodou, citronovou šťávou a oběma cukry. Odeberte trochu tekutiny do misky a přidejte pudinkový prášek. Rozmíchejte a vlijte zpět do pyré. Prohřejte za stálého míchání, přidejte máslo a povařte cca 3 minuty (stále míchejte). Přikryjte na dotyk potravinovou fólií a dejte vychladit do druhého dne do lednice.
Vyšlehejte smetanu dotuha. Prošlehejte ztuhlý pudinkový základ. Stěrkou do něj vmíchejte šlehačku.
Ovocné želé „co zahrada, lednice a tržnice dala“
350 g meruněk bez pecky na kostičky
350 g blum bez pecky na kostičky
230 g hrušek oloupaných, bez jádřinců na kostičky
3 plátky želatiny (Dr. Oetker)
4 lžíce cukru krupice (ochutnejte a případně přidejte, záleží na kyselosti ovoce)
Ovoce v rendlíku prohřejte s cukrem a necháme pustit trochu tekutinu. Přidejte cukry (oslaďte dle chuti, záleží na složení směsi lesního ovoce, některé je sladší, některé kyselejší). Želatinu namočte do studené vody a jakmile změkne, vyždímanou přidejte do teplé směsi a rozmíchejte. Nechte v lednici vychladit (ne ztuhnout, musí zůstat tekutá).
Sestavení:
200 g smetany ke šlehání (můžete doplnit lžící mascarpone)
Drobné bobulové ovoce – maliny, rybíz, ostružiny
Část želé odloženého stranou
Na vychladlý korpus naneste malinový krém a uhlaďte. Naneste želé vrstvu (odložte si část na ozdobení) a nechte ji zpevnit v lednici.
Vyšlehejte šlehačku, naneste ji v malých pusinkách sem tam na želé a kolem i na pusinky
Dozdobte čerstvým ovocem.