Marmeláda, džem, zavařenina nebo snad ovocná směs či želé? Co jsem to vlastně vyrobila? Pokud bych dodržovala názvosloví zavedené evropskými předpisy, vešla bych se nejspíš do džemu. Ale nejsem profesionál. To, co jsem vyrobila, neprodávám, ale pochutnávám si na tom sama doma. Tedy nemusím se nechat limitovat a pocitově tomu i nadále hodlám říkat marmeláda, přestože citrusy se kolem těchto skleniček ani neprošly.
Výroba domácí marmelády či džemu (troufnu si pro účely tohoto receptu dále drze používat název marmeláda, snad mi prominete) je překvapivě jednoduchá. Sama jsem odolávala celý svůj dosavadní život a krom pár situací, kdy jsem ještě kdysi doma pomáhala mýt sklenice nebo míchat obsah neskutečně velkého lodního hrnce na plynovém sporáku, když marmeládu vařila maminka, jsem se tomu zatím úspěšně vyhýbala. Veškeré ovoce jsem vždycky buď spotřebovala nebo prostě zamrazila. A pak jsem žebrala u maminky o luxusní domácí rybízovou a jinou marmeládu, abych měla, čím slepovat linecké.
Letos jsem se osmělila a světe div se. Chytlo mě to a už nepustilo.
Uvařila jsem několik várek různých variant. Rybíz je úplná klasika a za mě rozhodně nejlepší. Želíruje si sám a ať použijete jen červený, nebo směs červeného a černého a třeba přidáte vanilku, nemůžete se splést. Luxusní záležitost.
Podělím se s vámi o recept na višňovo-rybízovou marmeládu. Trochu jsem se toho bála. Odhadnout správné množství cukru a želírovací látky u těchto kyselých a částečně samoželírovacích kousků nemuselo být jen tak.
Připravte si dostatečné množství čistých, horkou vodou vymytých a vysušených zavařovacích sklenic malé či střední velikosti (vycházejte z objemu ovoce a množství použitého cukru).
Suroviny:
715 g vypeckovaných višní
1180 g rybízové šťávy (rybíz zcela jednoduše v rukavicích vymačkejte rukami nad hustým sítkem; nemusíte jej ani otrhávat, následně propasírujte, klidně nadvakrát)
650 g cukru krupice
1 Gelfix 3:1
3 sáčky kvalitního vanilkového cukru
1 vanilkový lusk nebo kvalitní vanilkový extrakt (trochu)
Smíchejte dvě lžíce cukru s Gelfixem. Višně lehce rozmixujte (můžete rozmixovat i jen část a ponechat větší kousky vcelku). Smíchejte višně s rybízovou šťávou ve větším hrnci a přiveďte k varu. Přidejte směs cukru s Gelfixem a za stálého míchání minutu provařte.
Přidejte zbylý cukr a za pravidelného míchání vařte cca 8 – 10 minut. Můžete po 8 minutách vyzkoušet na lžičce směs, jestli dostatečně želíruje (malou lžičkou kápnete směs na talířek a necháte chvíli v klidu, jestli vykazuje známky tuhnutí). Pokud nikoli, nechte ještě chvíli vařit a pravidelně i nadále míchejte.
Naběračkou nalévejte téměř plné sklenice. Ihned zavíčkujte a velmi pevně utáhněte. Otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.