Na formu o rozměrech cca 20 x 20 cm
Sušenkové dno:
100 g sendvičových (slepovaných) sušenek s arašídovou náplní (náplň můžete samozřejmě zvolit jinou)
100 g kakaových suchých sušenek (např. BeBe)
95 g rozpuštěného másla
Cheesecake vrstva:
3 x 125 g Philadelphia sýru
250 g ricotty
100 g cukru krupice
80 g třtinového cukru
280 g hořké čokolády v peckách nebo nasekané
2 vejce plus 1 žloutek
1,5 lžíce kakaa
1,5 lžíce kukuřičného škrobu (nebojte se použít vanilkový pudinkový prášek)
Půl lžičky soli
125 ml tmavého piva typu stout (např. Guinness)
Suroviny na ganache:
200 g hořké čokolády v peckách (nebo nasekané)
75 g tmavého piva typu stout (např. Guinness)
75 g smetany na šlehání (alespoň 33%)
Smetanová čepice:
400 g smetany ke šlehání 40%
2 lžíce mascarpone
75 g bílého jogurtu
2 lžičky moučkového cukru
Klíčové je, aby všechny suroviny na cheesecake hmotu měly pokojovou teplotu. Oba sýry i vejce si tedy vyndejte včas z lednice. Do sýrové hmoty budete přidávat rozpuštěnou čokoládu a ta má v chladnějším prostředí samozřejmě tendenci tuhnout. Nicméně pokud se vám to stane, nic se neděje. Celou směs můžete nechat lehce rozpustit pomocí krátkých časových úseků v mikrovlnce (po 15 vteřinách promíchejte).
Nejprve si připravte sušenkové dno. Sušenky rozmixujte najemno a přidejte rozpuštěné máslo. Směs natlačte do připravené formy s vyloženým dnem pečicím papírem a vymazanými boky.
Troubu předehřejte na 180° C a sušenkové dno v něm 10 minut předpečte. Vyndejte z trouby a dejte stranou. Teplotu snižte na 160° C.
Prošlehejte oba sýry s oběma cukry. Na nižší rychlost vmíchejte rozpuštěnou čokoládu (nebojte se případně směs lehce přihřát v mikrovlnce – viz výše). Následně zašlehejte vejce a žloutek a poté kakao, škrob, sůl a nakonec pivo.
Směs rozprostřete na sušenkové dno a pečte cca 35 – 40 minut. Na okrajích by mělo být vidět, že má směs upečenou krustičku, střed by se měl lehce chvět jako sulc.
Troubu vypněte a nechte 10 minut uvnitř, ale dvířka přiotevřete. Následně vyndejte na mřížku a nechte vychladnout.
Na ganache dejte čokoládu do misky a pivo se smetanou ohřejte k bodu varu. Nalijte na čokoládu, nechte chvíli stát a pak promíchejte dohladka (ideálně s ponorným mixerem).
Ganache rozetřete na cheesecake a dejte do druhého dne zchladit do lednice.
Druhý den můžete podávat. Nahřátým nožem vykrojte z formy a nakrájejte na kostky.
Na bílou smetanovou čepici vyšlehejte všechny suroviny a pokud chcete dosáhnout vroubkované struktury, jaká je na fotce, využijte výsledný vroubkovaný povrch krému v misce vzniklý použitím ručního šlehače. Lžicí pak nabírejte krém tak, abyste povrch neporušili a druhou lžicí si pomozte krém ze lžíce stáhnout na připravené nakrájené kostky.