Recept je koncipován na 4 zapékací mističky nebo 8 šálků.
Suroviny:
100 g hořké čokolády (nasekané nebo v peckách)
65 g másla plus trochu navíc na vymazání misek
3 vejce pokojové teploty
100 g cukru krupice
50 g hladké mouky
Hrst lístků čerstvé meduňky
Čokoládu s máslem rozpusťte v misce nad vodní lázní a nechte trochu zchladnout. Cukr rozmixujte s meduňkovými lístky. Dejte do misky, přidejte vejce a prošlehejte do světlé pěny. Vejce opravdu nesmí být studená, aby se vám v nich čokoláda s máslem nezačala srážet. Vmíchejte metličkou čokoládu s máslem. Nakonec vmíchejte stěrkou jemně mouku.
Zapékací nádobky vymažte máslem. Boky můžete vyložit pečícím papírem. Směs do nich rozdělte tak, aby dosahovala cca 1 cm pod okraj nádobky.
Dejte vychladit do lednice na 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů (horkovzduch). Pečte podle velikosti misky 8 – 10 minut. Ideálně pečte nejprve jednu misku a na ní ozkoušejte, jestli je fondán dobře upečený. Povrch musí být s krustou a boky upečené (fondán půjde vyklopit). Uvnitř zůstane tekutý. Podávejte ihned.
Fondán je moc dobrý i přepečený (prostě čokoládová buchta) nebo studený. Ale už to jednoduše není fondán 😊