Množství ingrediencí je na 20 až 30 slepených kusů, podle vykrajované velikosti.
Suroviny na sušenky
100 g másla (ne úplně studeného, ale teky ne zcela povoleného)
1 malé vejce (nebo polovinu rozšlehaného L)
1 lžíce slunečnicového oleje
Špetka soli
200 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
Lžička mleté skořice
Všechny suroviny smíchejte do hladkého těsta. Přikryjte potravinovou folií a dejte na 30 – 60 minut do lednice zpevnit.
Lehce si pomoučněte pracovní plochu vyválejte těsto na tloušťku cca 4 mm. Pokud máte embosovaný váleček, na poslední válení ho použijte. Nebo pokud máte háčkovanou krajkovou dečku, položte ji na těsto (můžete lehce pomoučnit před položením) a dečku obyčejným válečkem vtlačte do těsta a dečku lehce sejměte.
Zvoleným tvarem vykrajovátka vykrojte sušenky, položte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte celý plech na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 185 stupňů a sušenky pečte 8 – 10 minut (do světle zlatova).
Nechte vychladnout na plechu a pak sejměte. Skladovat můžete v uzavřené krabici.
Sušenky můžete spojit oblíbenou náplní. Vhodná jsou povidla, kyselejší marmeláda nebo čokoládová náplň, jako např. následující kávovo-rumová.
Kávová čokoládová ganache s rumem
Tip: Jeden den si připravte kávovou náplň a nechte ji do druhého dne v lednici ztuhnout. Jakmile začnete připravovat sušenky, vyndejte ji z lednice. Pokud by byla příliš tuhá, můžete ji nechat rozehřát v mikrovlnné troubě (opakované, max. 20 vteřinové úseky). Počítejte ale pak s časem na opětovné tuhnutí do pracovní konzistence.
Suroviny:
130 g mléčné čokolády (nasekaná nebo pecky)
75 g smetany ke šlehání (40%)
15 g uvařeného silného espressa
8 g karibského rumu (např. Legendario)
Čokoládu dejte do misky nebo nádoby od ponorného mixéru. V rendlíku svařte smetanu s kávou. Odstavte a vlijte rum. Nalejte na čokoládu a nechte minutu stát. Následně promíchejte a promixujte ponorným mixérem. Přikryjte na dotyk potravinovou fólií a dejte do lednice ztuhnout do krémové konzistence (náplň nesmí téct, jinak vám bude ze sušenek vytékat).
Vychladlé sušenky slepujte připravenou náplní. Pokud chcete sušenky udělat ještě zajímavější, z čokoládového krému vytvořte zdobicím sáčkem obvod a nechte střed prázdný. Ten naplňte jinou vhodnou náplní (např. povidly nebo marmeládou). I v tomto vám bude zdobicí sáček velkou pomocí.