Přípravu si rozložte do dvou dnů. První den si připravte želé z čaje ze slézu maurského, základ na třešňový diplomat krém a borůvkové želé. Druhý den si upečte korpusy, dokončete diplomat krém a sestavte eklérky.
Odpalované těsto
*135g vody
*120g plnotučného mléka
*100g másla
*15g cukru krupice
*4g soli
*215g hladké mouky
*250 – 275g vajec (cca 5 M kusů).
V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte mouku. Vraťte na plotýnku a míchejte asi 2-3 minuty, až je těsto hladké a na dně hrnce je přichycený bílý povlak.
Přesuňte do mísy od robota a míchejte několik minut. Pak po jednom vmíchejte vejce a řádně prošlehejte.
Přikryjte těsto potravinovou fólií a nechte zcela vychladnout.
Odpalované těsto dejte do sáčku s jemně řezanou zdobící špičkou (průměr cca 1,1 cm) a na pečící papír stříkejte cca 12 cm dlouhé tenké proužky. Nechte mezi nimi několika centimetrovou mezeru.
Vložte do trouby vyhřáté na 175˚ (horní dolní ohřev) a pečte dozlatova (cca 35-40 minut). Neukvapte se. Pokud je totiž vyndáte příliš brzy, splasknou vám.
Nechte zcela vychladnout.
Třešňový diplomat krém
Svařte společně 550g třešňového pyré (koupíte na cukrářských potřebách) a 75 g vody. Ovocné pyré (i z jiného ovoce s podobným obsahem vody) si můžete vyrobit i sami – povařte je, rozmixujte a propasírujte. Cílem je dosáhnout cca obdobného množství celkové tekutiny (včetně vody).
Přidejte 2 vanilkové cukry, 60g vanilkového pudinkového prášku, 70g krupicového cukru a lžíci citronové šťávy. Po chvilce zahřívání vmíchejte 50 g másla.
Za stálého míchání znovu přiveďte k varu a nechte 2 -3 minuty provařit. Odstavte, přikryjte povrch potravinovou folií a dejte vychladit ideálně do druhého dne.
Následně prošlehejte a stěrkou vmíchejte 250 – 300g ušlehané 40% smetany ke šlehání.
Želé z borůvek
V rendlíku povařte 200 g lesních mražených borůvek s 1 vanilkovým cukrem a lžicí citronové šťávy. Variantně lze vmíchat 40 g cassisu nebo jiného ovocného likéru.
Namočte 2 plátky želatiny a změklé a vyždímané je vmíchejte do teplé ovocné směsi. Nechte zcela vychladnout v lednici.
Želé z čaje ze slézu maurského
2 lžičky sušeného slézu maurského přelijte vroucí vodou (250 ml) a nechte 5 minut louhovat. Slijte čas přes sítko a oslaďte tekutinu 2 lžičkami cukru a přidejte cca lžičku citronové šťávy. Vmíchejte 2 gramy agaru a povařte za stálého míchání 2 minuty.
Tekutinu nalijte do malé hranaté plastové krabičky vyložené potravinovou fólií (želé se vám bude lépe vyndávat). Do tekutiny vložte několik květů sušeného slézu maurského a snažte se je ponořit.
Nechte zcela zatuhnout v lednici. Druhý den opatrně vyjměte z krabičky a nakrájejte na kostičky.
Sestavení:
Seřízněte malou vrchní část korpusů. Na dno naneste trochu krému, následně zatlačte do otvoru po celé délce želé a zarovnejte (ideální je malá dortová stěrka). Následně zdobícím sáčkem se špičkou na saint honoré (slza) naneste krém ve vlnovce (užší konec otvoru špičky je nahoře, silnější vespod). Ozdobte kostkami želé z čaje a okvětními lístky slézu.