Drobenkové kakaové ostružinové řezy
(na plech o rozměrech 26 x 32 cm; na koláčovou formu se zvýšeným okrajem snižte dávku na 2/3)
Drobenka:
260 g polohrubé mouky
190 g hladké mouky
60 g kakaa
1/3 lžičky skořice
210 g vychlazeného másla nakrájeného na kostičky (plus trochu na vymazání formy)
170 g krupicového cukru
2 vejce
12 g prášku do pečiva
Smíchejte rychle a krátce všechny suroviny do konzistence drobenky.
Tvarohová náplň
4 cihličky tvarohu (v alobalu, ne vaničkové)
150 g smetany na šlehání
40 g vanilkového pudinkového prášku
2 vejce
1 vanilkový cukr
290 g cukru krupice
Promíchejte řádně všechny suroviny.
K dokončení:
500 g mraženého lesního ovoce
150 g čerstvých ostružin
Troubu předehřejte na 180˚ horní dolní ohřev. Dno hranaté formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Dvě třetiny drobenky lehce vmačkejte na dno formy. Na těsto naneste tvarohovou směs a uhlaďte, poklaďte mraženým i čerstvým ovocem (můžete lehce vtlačit do tvarohu). Navrch navrstvěte zbytek drobenky.
Pečte hodinu a čtvrt a zhruba od 50 minut kontrolujte barvu drobenky na povrchu. Případně přikryjte alobalem, aby příliš nezhnědla, nebo po hodině přepněte troubu na spodní pečení, aby se dopeklo dno.
Po vychladnutí nařezejte a jednotlivé řezy můžete ještě ozdobit čerstvým ovocem.