Suroviny na korpus:
350 g hladké mouky
12 g prášku do pečiva
Špetka soli
250 g másla pokojové teploty
220 g cukru moučka
1 vanilkový cukr (ideálně s pravou vanilkou)
5 vajec M pokojové teploty
8 lžic mléka na světlou část (lehce přihřejte na cca pokojovou teplotu)
2 lžíce mléka na kakaovou část (lehce přihřejte na cca pokojovou teplotu)
30 g kakaa holandského typu
1/3 lžičky skořice
Kůra z 1 bio citronu
720 g kyselých višní v nálevu (hmotnost i s tekutinou)
Suroviny na krém:
1 sáček vanilkového pudinku (doporučuji s pravou vanilkou)
120 g cukru krupice
500 ml mléka
250 g másla pokojové teploty
1 lžíce rumu
Nejprve si připravte základ na krém. Uvařte pudink tak, že v jedné misce smícháte pudinkový prášek, cukr a cca třetinu mléka. Zbylou část mléka v rendlíku přiveďte k varu, následně vlijte připravenou pudinkovou směs a za stálého intenzivního míchání nechte několik minut po dojití k varu vařit. Přendejte do čisté misky, přikryjte potravinovou fólií na dotyk a nechte vychladnout na pokojovou teplotu (doporučuji nejprve dát do lednice na rychlé ochlazení a následně včas vyndat).
Po upečení korpusu a jeho vychladnutí dokončete krém tak, že prošleháte máslo a postupně zašleháte rovněž prošlehaný pudinkový základ.
Korpus:
Troubu předehřejte na 175° C (horní a dolní ohřev).
Prošlehejte společně máslo a cukry do světlého nadýchaného krému. Pak po jednom zašlehejte vejce. V jiné míse smíchejte suché ingredience krom kakaa a skořice. Do krémového základu střídavě zašlehejte smíchané suché ingredience a prvních 8 lžic mléka.
Těsto rozdělte na polovinu (zvažte). Do jedné poloviny zamíchejte kakao, skořici a dvě lžíce mléka.
Do světlé poloviny zamíchejte citronovou kůru z 1 citronu.
Na plech o rozměrech 34 x 25 cm vyložený pečicím papírem rozetřete nejprve světlou část těsta, na ni opatrně, aby nedošlo k promíchání, tmavou část těsta.
Višně nechte okapat na sítku, šťávu uschovejte. Višně rozprostřete po celém povrchu tmavého těsta.
Pečte cca 30 minut.
Po vy tažení nechte vychladnout.
Před aplikací krému korpus ještě provlhčete šťávou z višní (potřete korpus mašlovačkou namáčenou do šťávy z višní).
Následně natřete krém na korpus a hezky zarovnejte do roviny. Dejte do lednice aspoň na dvě hodiny.
Poleva
300 g hořké čokolády
20 g olivového oleje
Na polevu společně nad vodní lázní rozehřejte čokoládu s olejem. Nechte rozpustit a smíchejte dohladka. Nechte lehce vychladnout a následně polijte připravený korpus a stěrkou uhlaďte. Jakmile začne poleva zatuhávat, vidličkou po celém povrchu naznačte vlnky.